Ultrahang-diagnosztika

ico-50-ultrahangBabamozi, szűrő és diagnosztikai UH−vizsgálatok a G1 Intézetben
A várandósság megállapításától a sokdimenziós babamoziig

Az emberi élet talán egyik legnagyobb csodája és ritka boldog pillanata, amikor egy nő életet ad egy pici babának. Az új élet megfogantatása és fejlődése önmagában is egy csoda. A DNS láncban rejlő információnak, az enzimek működésének és a hormonok játékának köszönhetően 9 hónap alatt egy pici, megtermékenyült petesejtből egy csodás kisbaba lesz.

Eközben az anya szervezete is folyamatosan változik, a biológiai fejlődés mellett tudata is. Először elhiszi, hogy babát vár, majd hozzászokik a gondolathoz. Ettől kezdve folyamatosan vágyik a pillanatra, hogy megismerje őt, és folyamatosan vágyik tudni, hogy minden rendben van, és a babája egészséges.

Ez az áhított biztonságérzet, valamint a hasznos információk azok, amelyeket a szülészorvosok tudnak megadni a kismamáknak. A vérvételek, vizeletvizsgálatok, nőgyógyá­szati kontrollok, ultrahangvizsgálatok, a magzati szívműködés ellenőrzése mind-mind a jobb megismerést szolgálják – először az orvos számára. Mindezt azért, hogy ezt követően az orvos a biztonságot is szavatolhassa páciensének.

E mellett azonban az összes olyan információt is szolgáltatni szeretné, amelytől a várandósnak a terhesség nem csak egy aggódással teli folyamat lesz, hanem egy olyan csodás egyedi élmény, mely segíti őt abban, hogy a babához való kötődése kialakuljon és abban is, hogy gondos, jó, szerető szülő tudjon lenni.

Az új élet megismerése

uh1_WEBKezdetben csak némi rosszullét, hányinger jelzi jöttét, később már a gömbölyödő pocak is bizonyítja létét, majd a félidőtől tényleges jelzéseit is érezhetjük az anyaméh falán.

A megfelelő gondozáshoz azonban már a gyanú – pozitív terhességi teszt – felvetődésétől szükséges a terhesség bizonyítása és a normális fejlődés igazolása. Ebben segít az ultrahang – akkortól tekinthetünk ugyanis egy terhességet bizonyítottnak, amikor sikerül kimutatni a baba szívműködését ultrahanggal.

Ez az igazoló vizsgálat – csak úgy, mint a nőgyógyászati ultrahangvizsgálatok általában – hüvelyi ultrahangeszközzel történik, ugyanis ez sokkal jobb és értékelhetőbb eredményt ad a kismedencében zajló folyamatokról, mint a hasfalon keresztül „látó”. Ezért a has felől általában csak a 12. terhességi hét után vizsgálnak, ekkorra ugyanis a méh és a benne fejlődő magzat már elég nagy ehhez.

A terhesség alatt ultrahangvizsgálatot – a terhességet megállapító vizsgálaton kívül, komplikációmentes esetekben – a 11–13., a 16–20., majd ezt követően a 28–30. és a 36. hetet követően végzünk.

Az esetleges rendellenességek felismerése szempontjából ezek közül kiemelendőek a genetikai szűrő céllal is végzett 11–13., valamint a 16–20. heti vizsgálatok.

2D-3D-4D – a diagnosztika csodája

Kétdimenziós vizsgálat

uh3_WEBEz a „hagyományos”, kevésbé látványos, síkbeli képalkotás, amely a gyakorlatlan szem számára sokszor nehezen érthető. A kétdimenziós vizsgálatok során az ultrahangos ábrázolás síkban történik. A metszeti képeket az ultrahangos szakember értékeli, a valóságos térbeli kép csak képzeletében jelenik meg. A látottak értékeléséhez megfelelő szakértelem és gyakorlat szükséges. A fent említett vizsgálatokat mind ezzel a módszerrel végzik.

Háromdimenziós vizsgálat

Ezek során a metszeti képeket már az ultrahanggép dolgozza fel, így a végeredmény egy térbeli állókép. A metszeti képsorozatban tárolt információtartalom segítségével a kép forgathatóvá, több oldalról is tanulmányozhatóvá válik.

A térbeli ábrázolás lényegesen több információt szolgáltat, valamint megerősíti a kétdimenziós vizsgálatok során kialakított véleményt. Nem is beszélve a szakavatatlan szem számára lényegesen látványosabb képről.

Négydimenziós vizsgálat

4D Babavízióuh2_WEBAz ultrahangtechnika igazi csodája a négydimenziós vizsgálat, ami egy valós idejű háromdimenziós ábrázolás. A látvány ilyenkor moziszerű, szinte olyan, mint egy vízió. Mindez a szülők számára káprázatos élmény, mely lehetőséget biztosít kisbabájuk vonásainak megismerésére már megszületése előtt.

Ekkor tudatosul az anyukában, hogy igazán ki is lakik az ő hasában, kit is simogat naponta többször, kihez beszélget. Már látta a vonásait, azt hogy ásított, hogy kinyitotta a szemét, mosolygott, bekapta az ujjacskáit, esetleg még grimaszolt is. Az arcocska mellett még izgalmasabb a baba neme, amely a 3D technikával gyönyörűen ábrázolható. Mert amíg a szülők csak hallották, addig azért kétségeik vannak, de amint saját szemükkel megpillantják, azonnal elszáll minden bizonytalanságuk.

A vizsgálat – az érzelmi összetartozás születés előtti megerősítésén túl – a diagnosztikában, szűrésben betöltött szerepe miatt is fontos. Közben ugyanis a szakember egyszerre látja a síkbeli és a térbeli képet. Ha bármikor tisztázandó kérdés merül fel, a térbeli kép azonnal segítségére van. Lehetősége van több oldalról is megnézni, elforgatni, mélységében is tanulmányozni a képet, így a legnagyobb biztonsággal véleményt alkotni a magzatról.

A G1 Intézet prémium babamozija:

4D Babamozi

Akciók, foglalás, részletek: Babavizio.hu

A 3D és 4D vizsgálat önmagában legtöbbször csupán „babamozi”. Diagnosztikus értéket csak akkor adhat, ha minősített helyen, megfelelő jártasságú szakember végzi, korrekt felvilágosítással az ultrahangvizsgálat diagnosztikai korlátairól.

Az ultrahang nem csodaszer, még ha a modern technika csodásnak tűnő képeket is tud elénk tárni. Nem pótolhatja a hagyományos belső kézi vizsgálatokat, de azok eredményét kiegészítheti, és a szülők számára is jobban érthetővé teszi.

Sütiket használunk látogatóink érdeklődésének megismerésére és kényelmük növelésére.