A női egészségért!

Habituális vetélés immunológiai vizsgálatai

ico-80-sikertelenterhessegA visszatérő, spontán vetélés (habituális vetélés – HABAB) esetében a nem immunológiai okok kizárása után kivizsgáljuk az immunológiai okokat, amelyek „immunológiai abortusz”-hoz vezethetnek. Az immunológiai vetélés vizsgálat sorának elvégzése és együttes kiértékelése segít maghatározni az immunológiai vetélés típusát és a kezelés módját. Ezek lehetnek autoimmun jelenségek (autoantitestek), alloimmun faktorok (NK sejtek, citotoxikus T sejtek, valamint embriotoxikus anyagok).

Az immunológiai vizsgálatok csak együttesen értékelhetőek, irányt mutatnak arra vonatkozóan, hogy milyen típusú immunológiai vetélés állhat fenn, indokolt-e IVIG vagy thrombocyta szuszpenzióval történő kezelés, esetleg az apai lyphocytákkal történő immunizálás.

Az alloimmun eredetű vetélések vizsgálatai

HLA keresztpróba, amely mikrolimfocítotoxicitási teszt, melynek során az anyában az apa HLA antigénjeivel szembeni keringő ellenanyag mutatható ki.

FACS keresztpróba melynek során azok az anyai szérumban lévő IgG antitestek mutathatóak ki, melyek felismerik az apai T,- illetve B sejteket. Az áramlási citometriás keresztpróba a többi vizsgálattal együtt értékelhető, az apával szembeni szenzitizációt, illetve a protektív immunregulációt támasztja alá.

Kevert limfocita kultúra (MLC) és blokkoló antitest (MLCBI) vizsgálata. A módszer az anya sejtjeinek az apa sejtjeivel szembeni reaktivitását méri. A vizsgálat során az anya sejtjeit az apai sejtekkel, illetve kontrollok összekevert pool sejtjeivel reagáltatjuk, anyai szérum jelenlétében, vagy a nélkül. Az apai és a pool sejtek osztódásának gátlásával csak az anyai sejtek osztódása mérhető, timidin beépülés mérésével. A vizsgálat választ ad arra, hogy az anya hiperaktív-e az apa sejtjeivel szemben, illetve, hogy az anyában vannak-e olyan gátló faktorok melyek a terhességet elősegítő apa elleni reaktivitást megakadályozza.

Th1-Th2 citokin arányának mérése. A Th1 illetve Th2 sejtek a szerint különíthetőek el, hogy milyen citokint termelnek. Habituális vetélés estén Th1, normál terhességnél Th2 dominancia figyelhető meg. Lehetőség van stimulálás után a kiszabadult citokinek mérésére, Bead Array módszerrel, illetve a sejten belüli intra citoplazmatikus citokinek mérésére is. Mindkét módszer áramlási citomérterrel történik.

Természetes ölősejt (NK) vizsgálata. Az NK sejtek a szervezetbe kerülő idegen sejteket pusztítják el.

Az NK sejtek számának növekedése, vagy a sejtölő aktivitás fokozódása immunreaktivitást jelez.

Mikor végezhető az immunológiai vizsgálat?

Gyakran előfordul, hogy a HABAB mögött fel nem ismert, és nem kezelt pajzsmirigy probléma, inzulin rezisztencia, illetve a 30 év felett manifesztálódó egyéb autoimmun megbetegedés áll. Az immunológiai kivizsgálás csak az egyéb problémák megfelelő kezelése után kezdődhet el.

Sütiket használunk látogatóink érdeklődésének megismerésére és kényelmük növelésére.