Meddőségi vizsgálat áttekintő

Ha nem jön a baba ... azaz, amit a meddőségi vizsgálatokról tudni érdemes

ico-80-reprodukcioA családtervezés nagy döntés az életben, és szerencsés, ha a baba megszületése igazodik egy fiatal pár terveihez. Sajnos korunk jelensége, hogy a terhesség sok esetben bizony hosszú idő elteltével alakul ki. A várakozás feszültséggel teli időszak, és néhány hónap „sikertelenség” lelkileg is megnehezíti a babára várakozó pár életét. Ebben az időszakban gyakran hamar felmerül a kérdés: „Lehet-e nekünk kisbabánk?” A hölgyek érdeklődése ez iránt néha persze nem csak a tervezés időszakában merül fel, hanem sokszor felteszik ezt a kérdés pl. egy szokásos nőgyógyászati vizsgálat alkalmával is, gyakran akkor is, amikor a babavárás még csak távoli terv.

Vajon lehet-e egyértelmű választ adni erre a kérdésre? Milyen vizsgálatok szükségesek a helyzet feltérképezéséhez? Mennyi időt vesz igénybe a kivizsgálás?

A kivizsgálás komplex módon vizsgálja mind a férfi, mind pedig a női szervezet anatómiáját, működését, a várandós állapot kialakulásához szükséges feltételeket. Egy teljeskörű vizsgálati sor elvégzésére kb. két hónap szükséges, melytől a kapott vizsgálati eredmények ismeretében eltérhetünk. A szükséges vizsgálatok sorrendjét a témában járatos orvosaink határozzák meg, a személyre szabott protokollt pedig személyi reprodukciós asszisztensünk koordinálja.

A G1 Intézetben helyben végezzük el a vizsgálatokat – az altatással járó műtétes beavatkozások kivételével. Intézetünk és a helyi laboratórium egyaránt felkészült, mind nagytapasztalatú szakembergárdájával, mind speciális és modern felszereltségével. A műtétes beavatkozásokat a G1 Maternity Ellátás keretében végezzük el.

A részletek megismerése előtt (és után) érdemes e folyamatábrán áttekinteni az alkalmazott vizsgálatokat:

Gyermekvállalási vizsgálatok - folyamatábra

Férfiak kivizsgálása

reprodukcio1_WEBA férfiak kivizsgálása Intézetünkben a – reprodukcióhoz elengedhetetlen – spermium vizsgálatain alapul. Ezek során egyrészt vizsgáljuk az ondóváladék spermiumszámát, a spermiumok mozgékonyságát, minőségét. Bakteriológiai tenyésztések során pedig ellenőrizzük, hogy nem áll-e fenn fertőzés, mely befolyásolhatja a megtermékenyítő-képességet.

A vizsgálatok eredményétől függően terápiás tervet állítunk fel. Nem kielégítő spermiumállomány esetén a kezelések mellett Intézetünkben lehetőség nyílik homológ inszemináció elvégzésére. (Ez saját spermiumállomány felhasználása, minőségi szeparáció után.)

Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a spermiumok biológiai funkciója nagymértékben leromlik hüvelybe kerülve (in vivo), annak ellenére, hogy laboratóriumi körülmények között végzett (in vitro) vizsgálatok ezt nem támasztják alá. Ennek oka a hüvelyváladék spermiumokra gyakorolt túlzott szelekciós hatása, vagy túlzott immunválasz a női szervezet részéről a „testidegen” spermiumok irányába. Ennek megismerésére szükséges lehet PC teszt (posztkoitális azaz közvetlen szeretkezés utáni vizsgálat) elvégzésére.

Nőgyógyászati vizsgálat onkológiai és bakteriológiai szűrővizsgálattal

Az első alkalommal elvégezzük az alap nőgyógyászati vizsgálatot, kiegészítjük onkológiai (kolposzkópos, citológiai) szűrővizsgálattal, valamint a legmodernebb technológiával megvizsgáljuk a humán papillómavírus (HPV) különböző típusainak jelenlétét. Az Intézetben működő mikrobiológiai laboratóriumunkban lehetőség nyílik kenetvizsgálatokra, speciális bakteriológiai vizsgálatokra, illetve specifikus, a várandós állapotot befolyásoló szexuális úton terjedő (STD) kórokozók (pl. chlamydia) kimutatására.

Ultrahangvizsgálat (A női kismedencei szervek anatómiai vizsgálata)

reprodukcio2_WEBA kismedence ultrahangvizsgálatát hüvelyen keresztül végezzük. Erre nagyfelbontású, 2- és 4-dimenziós vizsgálatokra, color-doppler vizsgálatokra is alkalmas ultrahangkészülékekkel rendelkezünk. A vizsgálat során pontos képet kapunk a belső női nemi szervek állapotáról, anatómiai felépítéséről, méretéről, alakjáról. Így felismerhetők különböző rendellenességek, méhfejlődési problémák, myomák, méhüregi nyálkahártyaképletek (polipusok). Láthatjuk a petefészkek szerkezetét, a bennük kialakuló tüszőérési hajlandóságot. Kiderülhetnek petefészket érintő speciális, a teherbeesést nagymértékben megakadályozó cisztózus elváltozások (pl. dermoid ciszta, endometrióma, PCOS – policisztás ovárium szindróma).

Laboratóriumi vizsgálatok

Intézetünk saját laboratóriummal rendelkezik, mely speciális női profiljából adódóan alkalmas a gyors és személyre szabott egyedi vizsgálatok elvégzésére. Munkatársaink nagy szakmai tapasztalatra tettek szert az elmúlt években, évtizedekben, hiszen munkásságukat e témának szentelték a nemrégiben megszűnt Schöpf-Merei Ágost Kórház és Anyavédelmi Központ általános és hormonlaboratóriumában.

A vizsgálatok hatékonyságát segíti az a tény is, hogy kezelőorvosaink és a laboratóriumi vizsgálatokat végző szakemberek között személyre szabott konzultációra, leletértékelésre nyílik lehetőség egy-egy páciens kivizsgálása során.

A legfontosabb javasolt vizsgálatok a következők:

  • általános vérkép, rutinvizsgálatok;
  • speciális női hormonvizsgálatok (FSH, LH, ösztrogén, progeszteron, tesztoszteron, prolaktin, βHCG);
  • pajzsmirigyfunkciós vizsgálatok (TSH, T3, T4, anti TPO);
  • szénhidrát anyagcsere vizsgálatai (vércukor-, inzulinszint, inzulinrezisztencia alap- és terheléses vizsgálatai);
  • véralvadással kapcsolatos vizsgálatok (PLT, APTi, Ti, Leiden mutáció vizsgálata).

A tüszőérés vizsgálata (Folliculometria)

A petefészek működésének megismerését a modern laboratóriumi vizsgálatok mellett az ultrahanggal végzett folliculometria egészíti ki. Segítségével nyomon követjük a tüsző(k) érési folyamatát, valamint pontosan meghatározzuk, hogy mikorra várható a legfogékonyabb nap, azaz a tüszőrepedés időpontja. E vizsgálatsorozatnak kiemelt jelentősége van a megkezdett kezelések nyomon követése során, valamint szükséges esetben az inszeminációk legalkalmasabb időpontjának meghatározásában.

Petevezető átjárhatósági vizsgálatok (HYCOSY, HSG)

reprodukcio3_WEBBármely kezelés megkezdésének alapja, hogy meghatározzuk a petevezetők átjárhatóságát. Intézetünkben a legkíméletesebb, sugárterheléssel nem járó hisztero-kontraszt-szonográfiás (HYCOSY) vizsgálatot végezzük el. Sok esetben látjuk, hogy a petevezetők teljes elzáródása mellett egy korábbi gyulladás okozhatja a petevezetők falának nem végleges összetapadását, esetlegesen kocsonyás anyaggal történő elzárását. A petevezetők megfelelő kontrasztanyaggal történő „átmosása” során képet kapunk a méh üregének szerkezetéről, a petevezetők állapotáról. Az átjárhatósági vizsgálatnak jótékony hatása is lehet, többek között az, hogy az enyhébb fokú letapadásokat oldja, a gyulladásos izzadmányokat pedig kimossa a petevezetőkből.

A hasüreg és a kismedence vizsgálata (Laparoszkópia)

Egyes kórképek előfordulása, vagy hosszabb ideig eredményre nem vezető kezelési periódus után, szükséges lehet a hasüreg és a kismedence altatásban, műtéti körülmények között történő laparoszkópos vizsgálatára (diagnosztikus laparoszkópia). A korábbi kivizsgálás során felmerülő, vagy a diagnosztikus laparoszkópia során felismert rendellenességek – sok esetben a beavatkozás során – megfelelő műtéti technikával lényegesen javíthatóak vagy teljesen meggyógyíthatóak.

A méhüreg vizsgálata (Hyszteroszkópia)

reprodukcio5_WEBA kivizsgálás részeként, a laparoszkópia mellett szükség lehet a méhüreg és a petevezető szájadékok vizsgálatára is. A diagnosztikus hiszteroszkópos vizsgálat az ultrahangvizsgálatokat és a hisztero-kontraszt-szonográfiás vizsgálatokat egészíti ki. Méhüregi rendellenességek (szállagos összenövések, szeptumok), nyálkahártya-elváltozások előfordulása esetén, a diagnosztikus beavatkozást folytatva, operatív hiszteroszkópiával oldjuk meg a talált problémát.

A laparoszkópos és hiszteroszkópos beavatkozásokat az eljárásban járatos kollégáink a G1 Maternity Ellátás keretében végzik.

Inszemináció

A kivizsgálást követően, a női páciens kezelési tervének összeállítása és monitorizálása mellett, szükség lehet inszeminációkra, azaz az előkészített spermiumállomány méhüregbe juttatására is.

A spermiumok enyhe vagy közepes fokú problémái, a hüvelyváladék spermiumokra gyakorolt túlzott szelekciós reakciója esetén, vagy IVF (mesterséges megtermékenyítési) programba történő belépés feltételeként szükség lehet inszeminációk elvégzésére.

A beavatkozás során biológusunk előkészíti és szeparálja a szükséges saját spermiumállományt, hogy orvosaink elvégezhessék a mintaállomány méhüregbe juttatását.

Sütiket használunk látogatóink érdeklődésének megismerésére és kényelmük növelésére.