A női egészségért!

Szoptatási szaktanácsadás

Nagyon zavaró lehet a szoptatás során, ha a kismama annyiféle tanácsot kap, ahány ismerőst, szakembert megkérdez a témáról.
Ezért érdemes laktációs szaktanácsadó IBCLC segítségét igénybe venni!
A G1 Intézet szakembere nemzetközi vizsgát tett. Tudományosan megalapozott, egységes szemléletmód alapján közelít a szoptatás során felmerülő problémákhoz.
Holisztikus gyakorlatot folytat, amelynek lényege, hogy az anya, a csecsemő, a család közös érdekeit helyezi előtérbe, és korrekt információk átadásával segíti a szoptatást, az anya egyéni útjának és megoldásainak megtalálását.

Mit nyújt a G1 Intézet?

A várandósság idején — Felkészülés a szoptatásra

Csoportos beszélgetés

Témák:

 • Hogyan, minek a hatására indul meg a tejtermelődés?
 • A kolosztrum szerepe, tejbelövellés
 • Milyen adottságok, tényezők befolyásolják, hogy mennyi tejünk lesz?
 • Kinek és miért jó a szoptatás?
 • Mi mindenre jó a szoptatás?
 • Közvetlenül a szülés után: az optimális start feltételei a szoptatás szempontjából.

Személyes konzultáció

Célja: felkészülés a szoptatásra az egyéni adottságok és körülmények figyelembe vételével.
Bárki igénybe veheti, aki úgy érzi, hasznos lehet számára az egyéni beszélgetés, de azoknak a kismamáknak, akiknél van olyan speciális körülmény, ami befolyásolhatja a szoptatás sikerét, különösen ajánlott az alábbi esetekben:

 • krónikus betegség,
 • a mellet érintő korábbi sebészeti beavatkozás, baleset,
 • a testhez, mellhez kapcsolódó lelki trauma,
 • családi előzmény: ha a kismama családjában nem volt sikeres a szoptatás, és a kismama aggódik emiatt,
 • befelé forduló bimbó, lapos mellbimbó.

A szülés utáni napokban — Minden kismamának ajánljuk!

Személyes konzultáció

Célja a kezdetnél segíteni, és választ adni számtalan kérdésre.
Hogyan helyezzük a csecsemőt a mellre? Különböző testhelyzetek és ezek előnyei. Milyen gyakran szoptassunk? Miből látszik, hogy eleget szopott-e a csecsemő? Hogyan tudjuk ellenőrizni a gyarapodást leghatékonyabban? Hol aludjon a kisbaba? Pihenés és szoptatás. Hogyan nyugtathatjuk meg a síró csecsemőt? Mit igényel az újszülött, a fiatal csecsemő? Mit és mennyit egyen a szoptató anya? Fájdalmas szoptatás esetén mi a teendő? Milyen esetben kell sürgősen jelentkezni a szoptatási tanácsadónál?

A szoptatás során bármikor — Problémás esetek megoldása

Személyes konzultáció

A következő esetekben feltétlenül ajánlott a személyes konzultáció, amelyre minden esetben a csecsemőt is hozni kell:
mellgyulladás, sebes mellbimbó, fájdalmas szoptatás, szoptatás után jelentkező hasogató fájdalom, bőrtünetek a mellen és bimbón, nyugtalanul szopó csecsemő, szopási sztrájk, sokat síró csecsemő, elégtelen gyarapodás, elégtelen tejtermelés, tej túltermelés, koraszülött baba, beteg baba, fejlődési rendellenességgel született baba szoptatása, aluszékony, hiperbilirubinémiás újszülött.
Ha nincs elegendő anyatej vagy a csecsemő nem tud elég hatékonyan szopni, szoptatásbarát pótlási módszerek megtanításával segít a szoptatási tanácsadó.
A szoptatás és termékenység témájában tanácsadással szolgál.
Számos esetben további vizsgálatokra, szakorvos bevonására van szükség. Erre a G1 Intézeten belül adottak a lehetőségek.

A várandósság és a szoptatás idején bármikor

Telefonos, e-mailes konzultáció — Válasz 3 órán belül!

Ha bármilyen kérdés, aggodalom felmerül, vészhelyzet adódik, a szoptatási tanácsadó lehetőség szerint azonnal, de legkésőbb három órán belül válaszol. Ez természetesen olyan esetekben vehető igénybe, amikor személyes találkozás nem szükséges.
Jellemző példák
Milyen gyógyszert lehet szedni szoptatás mellett? Mi a teendő, ha orvosi beavatkozásra, röntgen vagy egyéb vizsgálatra van szükség? Szoptathat-e az anya betegen? Szoptathat-e az anya terhesen? Kaphat-e fogászati kezelést, fájdalomcsillapítót, lázcsillapítót terhesen? Hozzátáplálás, szilárd ételek bevezetése, harapós baba, nagyon rövid ideig vagy nagyon hosszasan szopó baba, aluszékony baba.

W. Ungváry Renáta laktációs szaktanácsadó IBCLC

Tíz éves gyakorlattal rendelkezem a szoptatási tanácsadásban. 2003-ban tettem nemzetközi laktációs szaktanácsadói vizsgát. Három éve vezetek La Leche Liga szoptatós baba-mama csoportot. Számos oktató kiadvány szerzője vagyok. Tíz éve foglalkozom egészségügyi dolgozók és más érdeklődők laktációval kapcsolatos oktatásával, jelenleg a Semmelweis Egyetem Laktációs Szaktanácsadói vizsgára felkészítő szakirányú továbbképzés oktatója és témavezetője vagyok.

Saját négy gyerekem szoptatása, és a rengeteg tapasztalat, amit más szoptató édesanyák eseteiből okulva szereztem, győzött meg arról, hogy ez olyasmi, amiért érdemes élni és dolgozni.

 

További információ a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen kérhető.

Bejelentkezés

Sütiket használunk látogatóink érdeklődésének megismerésére és kényelmük növelésére.