Babavárás

Olvassa várandósságot érintő cikkeinket! Mélyebb ismereteket szerezhet belőlük.

Terhesség hétről-hétre

Baba, mama, papa – történések, teendők

Egy várandós kismamának sok új kérdésre kell választ kapnia. Tennivalója akad a labor felkeresésétől a szülészeti-nőgyógyászati vizsgálatig, találkoznia kell a védőnővel, érdemes megismerkednie a hellyel, ahol világra fogja hozni csemetéjét. Egy az anya pocakjában fejlődő babával kapcsolatban rengeteg új ismeretre kell szert tennie.

Egy kispapa helyzete valamivel könnyebb ennél, de helyes, ha mindezeket ő is tudja, hogy minél jobban tudja segíteni párját ezekben a nehéz hónapokban, legyen szó akár az étkezésről, akár az alvásról. És még sorolhatnánk, mi mindenben hoz változást egy cseppség eljövetele.

Ezeken az oldalakon olyan leírásokat talál az olvasó, amiben rengeteg kérdésre kaphat választ. Az „Áldott állapotról” fejezetei a fogamzástól egészen a születésig, az élet sok-sok területére figyelve adnak számos hasznos ismeretet, jótanácsot, végig kísérve hónapról hónapra, hétről hétre a kis jövevény fejlődését, az anya életében bekövetkező változásokat. Az írások felhívják a szülők figyelmét a szükséges, teendők esedékességére is.

Ha Ön szeretne minél többet tudni ezekről, érdemes végiglapoznia minden fejezetet, akár egyszerre, olvasmányként, akár hétről hétre párhuzamosan követve saját magzata fejlődését és az a' körüli teendőket.

Jó olvasást kívánunk!

Az emlők szülés utáni ellátása

Egy korai gyermekágyas kismama legnehezebb és legfelelősségteljesebb feladata kisbabáját táplálni. Szerencsés esetben a szoptatás csak örömteli pillanatokkal jár. Néhány esetben azonban biztosan segítségre van szükség. Lehet, hogy egy-két jó tanács és praktika megelőzi a nagyobb gond kialakulását.
Az emlő becsomósodása – főként, ha kisebb bőrpírral, fájdalommal, esetleg lázzal is együtt jár – szakszerű segítség nélkül sajnos hamar gyulladáshoz vezethet. A megoldás a mellek alapos kifejése, melyhez lehet, hogy egy szakavatott szülésznő, szoptatási tanácsadó segítsége szükséges, de lehet, hogy az ambulanciánkon rendelkezésre álló, nagyteljesítményű mellszívó készülék használata oldja meg a problémát. És sajnos néha az orvosi közbenjárás, antibiotikumok alkalmazása óvja meg a szoptatós kismamát az emlőtályog kialakulásától. Ambulanciánk minden szoptatással kapcsolatosan felmerülő kérdésre a megfelelő megoldást kínálja, legfontosabb szempontnak tartva az anyatejjel történő minél hosszabb táplálását.

COVID-19 védőoltásról várandósoknak és gyermeket tervezőknek

COVID-19 védőoltásról várandósoknak és gyermeket tervezőknek

A várandósok és gyermeket tervezők védőoltásait – ugyanúgy, mint gyógyszerek felírását esetükben – az egészségügyi rendszer rendkívüli óvatossággal kezeli. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a szinte teljes népességet megillető védelem ne járna nekik.
Dr. Prosszer Mária kolléganőnk összefoglalta mindazon ismereteket és tanácsokat, melyek segítenek döntést hozni az „Oltakozzak-e CoViD-19 ellen?” kérdésben.

Megnézem a PDF-et.

Kismama fogászat

Már a babavárás előtt érdemes megelőző kezeléseket elvégeztetni, a terhesség zavartalan lefolyása és fogaink védelme érdekében. Kismamaként pedig fontos többször is a fogorvosi székbe ülnünk. A Dental Angels – szakmai partnerünk – elárulja, miért.

Szülés utáni szexuális problémák megoldása

A szülés utáni korai gyermekágyas időszak hamar eltelik. A hathetes kontroll alkalmával a korábbi szexuális életre vonatkozó megszorító javaslatokat feloldjuk. Ilyenkor persze minden párban van némi aggodalom, hogy a szülés milyen változásokat eredményez. Szerencsére a tényleges gond kevés, azonban a valós problémákra (hüvelyszárazság, érzékeny gát) mindenképpen érdemes szakszerű segítséget kérni.

A pajzsmirigy-betegségek és a terhesség

A nyak elülső részén elhelyezkedő pajzsmirigy felelős az anyagcseréért, vagyis azért, hogy testünk milyen gyorsan hasznosítja és tárolja a táplálékkal bevitt energiát. Ha működésében zavarok lépnek fel, kialakulhat a hypothyreosis nevű betegség, amelyet a pajzsmirigy lecsökkent működése okoz, vagy a hyperthyreosis, amelyet a pajzsmirigy túlzott működése idéz elő.

Terhesség myoma mellett

A myoma – jóindulatú daganat a méh izomszövetén. Fogamzóképes korú nőkben alakul ki, és néha terhesség alatt is jelen van. Bár a „társbérletében” fejlődő magzat általában gond nélkül születik meg, a szülészorvosnak figyelnie kell rá a várandósság és a szülés alatt is.

Vashiányos vérszegénység terhességben

A vas az anyai szervezet működésének és a magzat egészséges fejlődésének fontos eleme. A Föld egyik leggyakoribb féme, mégis kialakulhat vashiány az anyai testben, ami a pici egészségét, sőt, életét is veszélyeztetheti, ezért várandósság alatt különösen komolyan kell vennünk! Szervezetünk vasfelszívó képessége ugyanis nagyon korlátozott, és a vérzéses vasvesztés gyakori.

A terhesség bőrtünetei

A várandósságot a laikus leginkább a pocak alakulásából szokta kitalálni. Azonban a bőr is jól mutatja a nő szervezetében lezajló folyamatokat, és szenvedője is lehet a szervezet kellemetlen változásainak. Érdemes átnézni, mire nem kell, és mire fontos figyelnünk a várandósság alatt és után.

A koraszülés népbetegség

A koraszülés népbetegség – szól a hangzatos mondat. Sajnos igaz. Évente a világon összességében közel 14 millió koraszülött születik, ami az összes szülés megközelítően 11%-a.

Alternatív vagy konzervatív

A választás szabadsága – ez az, amire a kismamák leginkább vágyakoznak szülésükkel kapcsolatosan. A jó döntéshez, azonban megfelelő információra van szükség. Az alábbiakban felsorolunk néhány témát, mely állandó kérdés a kismamák között. A felmerülő kérdéseket sokféle szempontból lehet megközelíteni és biztos, hogy végleges választ egyik esetben sem fogunk adni.

A magzatvíz

A terhes méhben, a magzatburok által határolt térben, a magzat a magzatvízben úszik. A magzatvíz víztiszta vagy enyhén opálos, vízszerű folyadék, amelyben apró, fehér magzatmáz bolyhok, úgynevezett flokkulusok úszkálnak. A magzatvíz 98 százaléka víz, 2 százaléka só és magzati sejtek.

Együnk kettő helyett …

… vagy koplaljunk a babavárás alatt?

Alig, hogy megtudjuk, kisbabát várunk, szervezetünk azonnal jelezni is kezd és már a menstruáció elmaradását követő hetektől hányinger, émelygés jelentkezik. A kismamák ilyenkor azonnal aggódni kezdenek, hogy nem bírnak megfelelően táplálkozni. Kezdetben a terhesség alatt szokásos súlygyarapodás helyett fogyni kezdenek és ez a baba számára káros lehet.

Gesztációs diabétesz

A gesztációs diabétesznek – azaz magyarul terhességi cukorbetegségnek – a cukorbetegségnek nevezett, az egész szervezet érintő anyagcsere-betegség azon formáját tekintjük, amelyet első ízben a terhesség alatt ismernek fel, és addig nevezzük annak, amíg a terhesség tart. Ettől külön kell kezelni az olyan eseteket, ahol előzetesen már ismert cukorbeteg páciens vállal terhességet.

Gyógyszerszedés terhesség idején

Bár tudjuk, hogy a magzat védett környezetben van az anyaméhben, de mi történik, ha a kismamának valami betegsége lesz. Vajon a betegség veszélyezteti jobban a magzatot vagy a betegségre beszedett gyógyszerek?

Inzulin rezisztencia

Régóta ismert tény, hogy a policystás ovárium szindróma (PCO) a fogamzóképes korú nők leggyakoribb endokrin és anyagcsere betegsége. Kialakulásában genetikai és környezeti tényezők mellett szerepe van a petefészek és a mellékvese fokozott férfihormon termelésének, a központi idegrendszer megváltozott szabályozó szerepének, valamint egy jellegzetes anyagcserezavaron alapuló betegségnek, melynek egyik jelentős sarokköve az inzulin rezisztencia és a következményesen kialakuló magas inzulin szint.

Koraszülés és a fogak épsége

Sajnos a legtöbben csak az esztétika illetve a fájdalom megszüntetése miatt keresik fel fogorvosukat. Kevesen tudják, hogy a rossz fog súlyos betegségeket okozhat a szervezetben, pedig erre már Hippokratész is felhívta a figyelmet! A gócokból baktériumok, toxinok, allergének juthatnak a vér- és nyirokerek útján a szervezet különböző helyeire, ahol gócbetegségeket okozhatnak. A gócbetegségek kb. 15%-a fog eredetű!

Magzati érzékelés

Tudományos ismereteink már régóta vannak a méhen belül fejlődő kis „jövevényről”. Eleinte embryonak hívjuk, majd a 12. terhességi héttől magzatnak. Ez egészen a baba megszületéséig tart, a vízválasztó a köldökzsinór átvágása. Innentől már önálló életre képes újszülöttről beszélünk.

Mikor forduljunk szülészorvosunkhoz a szokásos terhesgondozói viziteken kívül?

A terhesgondozás keretében kiemelt figyelmet kell fordítani a veszélyeztetett, illetve szövődményes esetekre. Veszélyeztetett terhesként kell gondozásba venni az állapotos nőt, ha jelenleg nem beteg, munkakörét el tudja látni, de az alábbi okok miatt fokozott gondozásra szorul.

Szomorú boldogság – Gyermekágyi szomorúság – A boldogság átka ...

... Szülés utáni depresszió

Végre megszületett! Boldogan viszed haza pici babád a kórházból, de pár nap leforgása alatt úgy érezheted, a mennyország helyett pokol uralja életed. Miért nem tudsz örülni a gyereknek? Miért gyötörnek állandó kételyek? Miért nem szóltak, hogy ilyen is van?

Terhesség alatti hypertónia és praeecclampcia …

… avagy a toxémia árnyékában

Egy várandós kismama számára a terhességi mérgezés, terhességi toxémia vagy toxicózis ijesztő dolog. Azonban, ha megkérdezzük, hogy pontosan mit is jelentenek ezek a szavak, szinte senki sem tudja megfogalmazni a pontos jelentését. Annyit mindenki tud, hogy magas vérnyomással kapcsolatos, egyesek a kismamákat oly gyakran érintő ödémát is emlegetik, a „hozzáértők” pedig némi vizeletproblémáról is beszámolnak. Egyben azonban mindenki biztos: „Jaj, csak nekem ne legyen!”

Terhesség és a gyakori fertőző betegségek

– amit szabad és amit nem!

A várandós állapot testileg és lelkileg is különleges időszakot jelent egy nő számára. Élete egyik legnagyobb eseménye, nőiességének beteljesülése és jövőjének talán a legmeghatározóbb időszaka a kilenc hónap. Nem véletlen tehát, hogy mindenkiben van némi aggodalom a külvilágból leselkedő veszélyek, különböző fertőzések, betegségek miatt, nehogy pont ezalatt az időszak alatt jelentsen komoly problémát a kismama szervezete számára.

Terminustúllépés, túlhordás

A csodára várva ... amit a terminus túllépésről és a túlhordásról érdemes tudni

A várandós állapot egyik legrejtelmesebb mozzanata a szülés megindulása. Nem véletlen, hogy már az első orvosi vizsgálat során minden kismama ennek dátumát szeretné pontosítani. Legjobb esélyünk ennek meghatározására a terhesség korai felismerésének időszakában van. A kijelölt napot (a szülés „valószínű” napját) terminusnak nevezzük, és természetesnek tekintjük, ha a baba négy héten belül, e kijelölt dátum előtt vagy után akár két héttel születik meg.
A terminus túllépése után azonban terhesgondozó orvosunk a szülés körüli ellenőrző vizsgálatokból egyre többet és egyre gyakrabban rendel el. Amennyiben a szülés nem indul el a kiírt időpont után egy héttel, orvosunk a szülés elindítását fogja tervezgetni, és a kismamával egyetértésben fogják kijelölni a kórházi felvétel időpontját. Vajon mi lehet az oka az aktívabb orvosi magatartásnak? Miért a „sietség”? Miért nem tanácsos tovább várni?

Toxoplazmózis …

… avagy egy rejtélyes betegség

A Toxoplasmózis, mint betegség leggyakrabban várandós korban kelti a legnagyobb aggodalmat. De vajon mi is az a toxoplazmózis és mennyire kell tartanunk tőle?

Vitaminok és nyomelemek fogyasztása terhesség alatt

A gyermekvárás felemelő időszaka a leendő édesanya táplálkozásában is komoly változásokat hozhat. Hosszú ideig elterjedt volt az a téves nézet, hogy a kismamáknak kettő helyett kell enniük. A táplálkozás-, és az orvostudományi kutatások azonban rávilágítottak arra, hogy a minőség ebben az időszakban is fontosabb, mint a mennyiség.

Sütiket használunk látogatóink érdeklődésének megismerésére és kényelmük növelésére.