A női egészségért!

Koraszülés és a fogak épsége

Sajnos a legtöbben csak az esztétika illetve a fájdalom megszüntetése miatt keresik fel fogorvosukat. Kevesen tudják, hogy a rossz fog súlyos betegségeket okozhat a szervezetben, pedig erre már Hippokratész is felhívta a figyelmet! A gócokból baktériumok, toxinok, allergének juthatnak a vér- és nyirokerek útján a szervezet különböző helyeire, ahol gócbetegségeket okozhatnak. A gócbetegségek kb. 15%-a fog eredetű!

A legújabb kutatások szerint nemcsak zárt góc jelenthet problémát. Fertőzés alakulhat ki krónikus ínygyulladás, gyökérhártyagyulladás, csonthártyagyulladás, rossz gyökértömés, elő nem tört fog körüli ciszta, granuloma miatt is. Az egyik legfontosabb góc a parodontális (fogágy) tasak, amelyből rágáskor, fogmosáskor is szóródnak a baktériumok.

Súlyos parodontális betegségekben nő a koronáriabetegségek, az agyvérzés, ischémiás szívbetegségek kialakulása, illetve az érelmeszesedés kapcsolata is igazolható.

A terhesség alatt elhanyagolt szájhigiéne és a gyulladásos mediátorok a fejlődő magzatra is káros hatással van. A súlyos fogágygyulladásban felszabaduló prosztaglandin elősegítheti a méhizom összehúzódását, így koraszülést okozhat.

Mi is a fogágybetegség?

A fogágybetegség a fogakat tartó szövetek (íny, szalagok, fogakat tartó csontmeder) gyulladásos megbetegedése.

Tünetei: eleinte csak fogmosáskor, később spontán vérző duzzadt, vörös, érzékeny íny, rossz lehelet, ínysorvadás, gennyes váladékozás az ínyszélnél. Előrehaladt stádiumban a csont is pusztul így a fogak mozgathatóvá válnak. Fontos tudni, hogy a betegség megelőzhető!

Tévhit, hogy a kismamasággal törvényszerűen együtt jár az ínygyulladás. Valóban gyakoribb az előfordulása, de csak a hajlam fokozódik. Ennek oka, hogy hormonhatások következtében nemcsak a lábunk, kezünk, arcunk duzzad meg a várandósság alatt, hanem az ínyünk is. Ilyenkor mélyebb a tisztítandó ínybarázda, így több időt és figyelmet igényel az alapos tisztítása.

Mit tehetünk a megelőzésért illetve a gyógyításért?

Legfontosabb az étkezések utáni alapos és helyes fogmosás! A nyelv tisztítása is a szájápolás része! Az íny körkörös masszírozása ne maradjon el! Ha vérzik az íny ne ijedjünk meg, annál alaposabban mossuk!

A fogselyem helyes használatához kérjük fogorvosunk segítségét! Fogköveinket rendszeresen távolíttassuk el kb. félévente! Használjunk szájöblítőt! Az általános szájápoláshoz elegendő fluoridos öblítő használata, súlyosabb esetben fogorvosa egyéb öblítőt fog ajánlani!

Pótlásokhoz speciális kiegészítő fogtisztítókra van szükség (egycsomós kefe, interdentális kit, szájzuhany)!

Előrehaladt stádiumban szükség lehet műtéti beavatkozásra is. A műtét során eltávolítjuk a kóros szöveteket, különböző csontpótlókat alkalmazunk, illetve a lehúzódott ínyt megplasztikázzuk. Nagyon makacs esetben érdemes tenyésztéssel meghatározni a kórokozókat és specifikus gyógyszerrel segíteni a gyógyulást.

A fogágybetegség kialakulásában genetikai hajlam is szerepet játszhat.

Ezért rendkívül fontos, hogy terhességi kiskönyvünkbe ne csak kérjünk gyorsan egy fogorvosi pecsétet, hanem érezzük a kontroll fontosságát!

Góckutatás során fontos a jó együttműködés, konzultáció a bőrgyógyásszal, fül-orr-gégésszel, belgyógyásszal, nőgyógyásszal.

Rendszeres ellenőrzéssel megelőzhetjük a bajokat, ezért a várandósság ideje alatt három havonta tanácsos felkeresni fogorvosunkat!

A cikk rövidített formában a Kismama Magazinban jelent meg.

Sütiket használunk látogatóink érdeklődésének megismerésére és kényelmük növelésére.