A női egészségért!

Alternatív vagy konzervatív

A választás szabadsága – ez az, amire a kismamák leginkább vágyakoznak szülésükkel kapcsolatosan. A jó döntéshez, azonban megfelelő információra van szükség. Az alábbiakban felsorolunk néhány témát, mely állandó kérdés a kismamák között. A felmerülő kérdéseket sokféle szempontból lehet megközelíteni és biztos, hogy végleges választ egyik esetben sem fogunk adni.

Megkíséreltük a lehetetlent és interjút készítettünk két vállalkozó kedvű barátunkkal, Dr. Alternatívval és Dr. Konzervatívval. Ők mindketten vállalták, hogy elmondják véleményüket, miért tartanak jónak, vagy vetnek el néhány igényt a szüléssel, várandóssággal kapcsolatosan!

Vajúdás, szülés fekvő helyzetben – tetszőleges helyzetben

Dr. Alternatív

A legkényelmesebb helyzet a legjobb. Minél természetesebbnek érzi a kismama helyzetét, annál jobban tud részt venni a szülésben. Nem fárad el annyira, nem gémberedik el. A vajúdás során a baba feje jobban rányomódik a méhszájra, mely így jobban tágul. A folyamatot a gravitáció is segíti.

A választott helyzet lehet álló vagy ülő helyzet, lehet guggolni, vagy nagy labdán lovagolni. A kitolási szak is könnyebb lehet, ha a fej illetve a felső test jól megtámaszkodik.

Dr. Konzervatív

A vízszintes helyzet biztonságos. Amennyiben még nem rögzült a koponya a medence bemeneti nyílására, előfordulhat, hogy megreped a magzatburok és előcsúszik a köldökzsinór. A jövés-menés közben nem lehet folyamatosan ellenőrizni a szívhangokat. Egy 10-12 órás vajúdás során pedig elfárad a kismama, így a fekvő helyzet lehetőséget biztosít a pihenésre. Oldalt fordulva pedig a méh fájástevékenysége is ideálisabb, a baba pedig könnyebben elvégezheti a szükséges forgásokat a szülőcsatornában.

A kitolási szakban, vízszintes helyzetben a szülőcsatorna kiegyenesedik, így megrövidül, a baba feje pedig könnyebben tud megtámaszkodni és kigördülni.

Szülés előtti előkészítés – borotválás, beöntés

Dr. Alternatív

A szülés előtti előkészítésen a bélszakasz alsó részének kiürítését és a szeméremszőrzet leborotválását értjük. Amennyiben a kismama nem szeretne a beöntés procedúráján átesni, úgy az nem szükséges. Legfeljebb a kitolási szakaszban a nyomások során némi széklet is távozik. Ettől nem kell megijedni, a szülést segítő orvosnak, szülésznőnek ez nem lesz szokatlan. A szeméremszőrzetet sem kell mindenáron leborotválni, főként, ha gátvédelemre készülünk. Egyéni döntés, kinek-kinek az igénye szerint.

Dr. Konzervatív

A beöntés több szempontból is hasznos. Egyrészt a bél legutolsó szakaszát kimossa, így a kismamának nem kell attól tartania, hogy a kitolási szakaszban a nyomások során széklet is ürül. Ezt sokan kellemetlennek, „cikinek” gondolják, így nem mernek teljes erőbedobással nyomni.

A beöntés hatására a kismedencei vérkeringés élénkebb lesz, jobb lesz a méhizomzat oxigénellátása, így rendszeresebb és hatékonyabb lesz a fájástevékenység.

A borotválás után rendezettebb, higiénikusabb lesz a gát és környezete. A gátmetszés és annak ellátása is könnyebb és kevésbé kell tartani fertőzésveszélytől.

Burokrepesztés – spontán burokrepedés

Dr. Alternatív

A burokrepedés magától is bekövetkezik. Nem szükséges ilyen műveletekkel macerálni a kismamát. Kevesebb vizsgálat mellett kisebb a kockázata a hüvelyi felszálló fertőzések kialakulásának.

Dr. Konzervatív

Rendszereződő méhtevékenység és megfelelő méhszájtágasság mellett előnyös a burokrepesztés. Méginkább hatékonnyá teszi az összehúzódásokat, hiszen a baba feje jobban rányomódik a méhszájra. Ezáltal hatékonyabbak a fájások, rövidebb a vajúdási szakasz.

Gerincközeli fájdalomcsillapítás

Dr. Alternatív

A szüléssel kapcsolatosan legtermészetesebb igénye a kismamáknak, hogy csillapítsuk az átélt fájdalmat. Ennek egyik leghatékonyabb módja a gerincközeli (epidurális) érzéstelenítés. A tágulási szakban, intenzív méhtevékenység és fájásérzet mellett beköthető az EDA, ami megfelelően adagolva a kitolási szak végéig mérsékeli illetve megszünteti a fájdalmat. A szülésvezetést kíméletesebbé teszi.

Dr. Konzervatív

Az epidurális fájdalomcsillapítás hátránya, hogy gyakran lerontja a méh fájástevékenységét. Ez a kitolási szakasz elhúzódásához vezethet, ami nem előnyös a babának. Sokszor szülésbefejező műtétre (vákuum vagy fogó használatára) van szükség és előfordulhat, hogy emiatt kell császármetszést végezni.

Gátmetszés

Dr. Alternatív

A szülés természetes folyamat. A gátat kellően el lehet lazítani, így a szülés során, képes a megfelelő méretre kitágulni. Ezt különböző masszázstechnikákkal, olajokkal tovább lehet fokozni. A gyakorlott szülésznő mind a tágításban, mind pedig a kitolási szakban a gát védelmében aktívan közreműködik. Így nincs metszés, nincs szülés után fájdalom, gyorsabb a regeneráció.

Dr. Konzervatív

Először szülő kismamák hüvelye eléggé szűk, így nem képes olyan ütemben kitágulni, mint ahogyan azt a szülés menete megkívánná. A szülések 80%-ban berepedne, ha nem történne metszés és ott, ahol nincs látható sérülés, a gát rostjai akkor is sérülhetnek. Sokkal jobb a gyógyulás menete, ha metszünk, hiszen ilyenkor egy éles szélű sebet kell összevarni. A repedésnél a sebszéleket nem lehet olyan pontosan egyesíteni, így a hegesedés is fokozottabb.

Köldökzsinór korai vagy pulzálás megszűnése utáni átvágása

Dr. Alternatív

A baba megszületése után 3-4 percig a köldökzsinór még pulzál. Ennek lefogása nem indokolt. Az újszülött ezen keresztül még anya szervezetéből oxigénnel ellátott vért kap. Saját légvétele ettől függően indul be. Ezalatt a baba az anya mellkasán nyugodtan pihenhet és közösen átélhetik a csodát.

Dr. Konzervatív

A köldökzsinór mielőbbi lefogása szükséges, hogy mihamarabb beinduljon az újszülött aktív légvétele. Ilyenkor a szülésznő kiszívja a nyákot, majd az újszülött hangosan felsír. Ez megnyugtatja az anyát is, hiszen hallja az „egészséges” sírást.
Rh negatív vércsoportú anyánál ez kiemelten fontos, nehogy az anyai és magzati vér keveredjen, mert ez később Rh összeférhetetlenséghez vezethet.

A lepény aktív vagy passzív leválása

Dr. Alternatív

A méhlepény általában 5-10 percen belül magától leválik, néha azonban ez lehet hosszabb idő. Ha nincs erős vérzés, akkor nincs miért sietni, szépen megvárható a folyamat. Az újszülött mellre helyezésével oxytocin szabadul fel az anya szervezetében, ami segítheti a lepény leválását.

Dr. Konzervatív

A lepény leválását érdemes aktívan segíteni. Ezt 2 ampulla oxytocin beadásával, valamint ezt követően a méhre gyakorolt enyhe nyomással érhetjük el. A folyamat gyors, így csökkentjük a leválás során elveszthető vér mennyiségét. Kisebb az esély a méh elernyedésére, az úgynevezett atónia kialakulására. Hamarabb lehet ellátni a gátat is, tehát a kismama összességében gyorsabban van túl a beavatkozáson.

Rooming in

Dr. Alternatív

A babás szoba rendkívül jó lehetőség a baba-mama kapcsolat megszületéstől kezdődő elmélyítésére. Segít a kezdeti izgalmak leküzdésében, szoptatás elindításában, a baba szokásainak kialakításában. Közben bármikor segítség kérhető a kórházi nővérektől, szülésznőktől.

Dr. Konzervatív

A szülés rendkívül kimerítő, sokszor akár egy egész éjszakán át is tarthat. Ezután a frissen szült kismamának pihenésre, alvásra van szüksége, miközben újszülöttjét is biztonságban tudhatja. A babát meghatározott időben kihozzák a csecsemős nővérek, így a szoptatás tervezetten valósul meg. Mire hazamenetelre kerül sor, a baba megszokja a „rendet”. 3-4 kórházi nap után otthon úgyis helyt kell állni a kismamának, ahol már nincs igazán felügyelet és szaksegítség, így a rendszer segítséget jelent.

Szoptatás 3 óránként – igény szerint

Dr. Alternatív

A szoptatással kapcsolatosan két fontos dolognak kell egyszerre teljesülnie. A baba legyen kellően ügyes, hogy megfelelően tudja szívni a melleket, valamint a mamának induljon be mihamarabb a teje. Ezt úgy lehet elérni, hogy a babát igénye szerint mindig mellre helyezzük, így mihamarabb elmélyülhet a szopóreflexből adódó tudása, és az anyának is több teje termelődik.

Dr. Konzervatív

Az élet tele van rendszabályokkal, így a szoptatás során is fontos a megfelelő rendszer. A babát érdemes arra szoktatni, hogy meghatározott időnként egyen, így ilyenkor kellően éhes lesz és megfelelő mennyiséget fog szopni. A jóllakott baba ezután szépen alszik, pihen és megfelelően fejlődik. A mamának is előnyösebb, hiszen jobban be tudja osztani idejét.

Sütiket használunk látogatóink érdeklődésének megismerésére és kényelmük növelésére.