A női egészségért!

Mikor forduljunk szülészorvosunkhoz a szokásos terhesgondozói viziteken kívül?

A terhesgondozás keretében kiemelt figyelmet kell fordítani a veszélyeztetett, illetve szövődményes esetekre. Veszélyeztetett terhesként kell gondozásba venni az állapotos nőt, ha jelenleg nem beteg, munkakörét el tudja látni, de az alábbi okok miatt fokozott gondozásra szorul.

Az a terhes, akinek terhessége megszakítását az egészségügyi intézmény véglegesen megtagadta, illetve aki nem jelent meg a szakmai felülvizsgálaton.
 1. Terhelő szülészeti előzmények esetén.
 2. Terhelő betegségi előzmények esetén (gyógyult tbc, gyógyult lues stb.).
 3. Terhelő műtéti előzmény esetén (előzetes császármetszés, a méhen vagy petefészken végzett műtétek stb.).
 4. A jelen terhességben fellépő egyéb tényezők miatt (35 évesnél idősebb először szülő, fekvési rendellenesség stb.).

Szövődményesnek kell tekinteni a terhességet, ha a terhes nő jelen terhessége alatt beteg – akár független a betegség a terhességtől, akár összefügg azzal –, vagy ha a kórelőzményben idült betegség szerepel, így:

 1. Szövődményesnek kell tekinteni azt a veszélyeztetett terhességet is, amikor a panaszok vagy a kóros tünetek súlyosbodnak.
 2. Fenyegető vetélés esetén a 28. hétig (vérzés, méhösszehúzódás).
 3. Fenyegető koraszülés tüneteinél és a jelenlegi terhesség alatt végzett méhszájzáró műtét után.
 4. Habituális vetélés esetén (két spontán vetélés után).
 5. Habituális koraszülés esetén.
 6. Későterhességi vérzés esetén.
 7. Hipertónia, terhességi toxicosisok esetén.
 8. A terhes nő szívbetegsége esetén.
 9. A terhes nő cukorbetegsége esetén.
 10. Terhes nő nephrológiai megbetegedése esetén (pyelonephritis, vesemedence- és uréterkő stb.).
 11. A terhes nő vérképzőrendszeri betegsége esetén.
 12. A terhes nő érrendszeri betegségei esetén (akut thrombophlebitis, nagyfokú varicositas crusis et vulvae stb.).
 13. A terhes nő tbc-s fertőzöttsége esetén.
 14. A terhes nő jó- vagy rosszindulatú daganatos betegsége esetén.
 15. A terhes nő bármilyen egyéb megbetegedése esetén.
 16. Szövődményesnek kell tekinteni annak a nőnek a terhességét is, akinek a nehéz fizikai munka, illetve a terhességre ártalmas munkahely (ha a munkaadó megfelelő munkakörülményeket nem tud biztosítani; ha a munkahely megközelítése megnehezített, hosszú utazásokkal, átszállásokkal lehetséges csak) és a szociális körülményei a terhesség zavartalan kiviselését és a szövődménymentes szülést veszélyeztetik.

A fentiek alapján tehát érdemes szülész orvosunkhoz fordulni, ha bármilyen terhességtől független betegségünk jelentkezne, avagy már terhesség előtt is fennálló krónikus betegségünkben valamilyen változás áll be, esetleg az alapbetegséget gondozó orvosunk annak kezelésében valamilyen terápiamódosítást eszközölt.

Ezenkívül szintén érdemes megkeresni az orvost, – először célszerűen telefonon, hogy van-e tényleg értelme soron kívüli vizitnek – ha magával a terhességgel kapcsolatosan érzünk valami riasztó tünetet.

 • Bármely terhességi korban fellépő vérzés.
 • Bármely terhességi korban fellépő bő hüvelyi folyás, mely a teljes ruházatot eláztatja, vagy olyan folyás, mely folyamatosan csorog végig a lábunkon és sorozatosan több betétet is megtölt – ezen esetekben gondolhatunk magzatvízfolyásra, ami azonnali orvosi vizsgálatot javall. Egyszerűen a megszokottnál több, vagy szokatlan állagú, szaghatású esetleg panaszokkal kísért folyással is érdemes jelentkezni, a lehetőségekhez képest minél hamarabb.
 • A 24. terhességi hétig akkor, ha rendszeresen (1 óránál gyakrabban), a 24 terhességi héttől a 36. hétig akkor, ha rendszeresen (15 percnél gyakrabban) érzünk méhösszehúzódást, alhasi görcsöket. A rendszeresség azt jelenti, hogy a fájások között nagyjából egyenlő, vagy egyre rövidülő időtartamok telnek el és e jellegzetesség hosszabban – akár órákig megmarad.
 • Külön megítélés alá esik általában, ha a kórelőzményben ismétlődő vetélés vagy koraszülés szerepel. Ilyenkor az orvossal külön meg kell egyezni, hogy mikor célszerű jelentkezni.
 • Orvoshoz kell fordulni, ha korábban már rendszeresen mozgó magzatot hosszan nem érezzük mozogni. A magzatszámolás módszere minden terhességi kiskönyv végén megtalálható.

Dr. Szőnyi György
szülész-nőgyógyász

Sütiket használunk látogatóink érdeklődésének megismerésére és kényelmük növelésére.