A női egészségért!

Szomorú boldogság – Gyermekágyi szomorúság – A boldogság átka ...

... Szülés utáni depresszió

Végre megszületett! Boldogan viszed haza pici babád a kórházból, de pár nap leforgása alatt úgy érezheted, a mennyország helyett pokol uralja életed. Miért nem tudsz örülni a gyereknek? Miért gyötörnek állandó kételyek? Miért nem szóltak, hogy ilyen is van?

Csak semmi pánik! A frissen szült nők akár 80%-ánál jelentkezik a depresszió legenyhébb, átmeneti formája. Nem vagy egyedül, nyugtasson a tudat, ha ebben a cipőben jársz.

Blues

A szülés utáni, ún. posztnatális zavaroknak több fajtája létezik. Súlyosságuk szerint három kategóriába soroljuk őket – mondja Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus. Ebből a legenyhébb a blues elnevezésű állapot, mely legfeljebb két hétig tart. Statisztikák szerint a frissen szült nők 50–80%-ánál általában a szülést követő 3-4. napon jelentkezik a gyermekágyi szomorúság. Legfőbb jellemzője a levertség. A kismama gyakran látszólag ok nélkül sír, feszült, aggódik, hogy új szerepének vajon megfelel-e. A baba sokszor már az anyja feszültsége miatt is felsír, amiért az anyuka az új szerepére még inkább alkalmatlannak érezheti magát. Jellemző rá a változékonyság is, például az eufórikus boldogságérzés hirtelen átváltása sírógörcsbe. A kismama gyakran csak utólag képes beszámolni ilyen tapasztalatairól.

A szakpszichológus szerint sokat segíthet a család, a partner odafigyelése a kismamára. A szülés egyfajta traumának is megélhető, amit fel kell dolgozni. Ez némi időbe telik, szerencsés esetben pár nap – mondja Dr. Almási Kitti. A papás szülés segíthet abban, hogy a kismama jobban feldolgozza a történteket, hiszen át tudják beszélni a közös élményeket.

Megfigyelések szerint gyakrabban előfordul azoknál az anyáknál, akik első gyermeküket hozzák világra, illetve akik a szülés előtt premenstruációs szindrómától szenvedtek.

Szülés utáni (posztnatális) depresszió

A frissen szült mamák közül minden 8. érintett a gyermekágyi depresszióban. Tünetei általában a 10. és 30. nap között jelentkeznek. Ez az állapot két héttől akár hónapokig is elhúzódhat, de ritkán évekről is beszélhetünk – fejti ki Dr. Almási Kitti. A kialakulás végbemehet észrevétlenül, de a baby blues állapota is átfordulhat súlyosabba.

A következő tünetek közül, ha legalább egyszerre öt tünet legalább két hétig fennáll, az a depressziót jelzi:

 • állandó rosszkedv, egykedvűség, levertség;
 • gyakori sírás és elérzékenyülés;
 • pesszimizmus;
 • fokozott érzékenység, kisebbrendűségi komplexus;
 • csökkent érdeklődés a környezet iránt;
 • figyelem összpontosítás zavara;
 • csökkent döntési képesség;
 • a korábban örömöt okozó tevékenységek nem jelentenek a betegnek semmit;
 • fáradtság, alvászavar, gyakori álmosság;
 • reménytelenség érzése;
 • étvágytalanság vagy éppen a fokozott étvágy;
 • testsúlycsökkenés vagy ritkábban hízás;
 • fokozott érdeklődés a halál illetve a haldoklás iránt;
 • öngyilkosság, ilyen tartalmú gondolatok, illetve öngyilkossági kísérlet;
 • belgyógyászati kivizsgálás során nem objektivizálható fájdalom;
 • szexuális zavarok, a szexuális érdeklődés csökkenése (szülés után még természetes);
 • a társadalmi kapcsolatoktól történő visszahúzódás;
 • szenvedélybetegség: alkoholizmus vagy kábítószer-függőség;
 • tartós munkaképtelenség;
 • idős korban a betegség gyakran feledékenység, zavartság formájában jelentkezik.

A szülés megváltozott élethelyzetet jelent az anya számára, és bár az örömmel teli és pozitív, mégis pszichés stresszel jár együtt. Az ezzel való megküzdés képessége egyéni hajlam kérdése. Ezt meghatározzák az örökletes tényezők és a korai gyermekévek tapasztalatai is.

Egyes szakemberek a veszélyeztetettek közé sorolják az első gyermeket későn vállaló nőket és azokat, akik korábban pszichiátriai kezelésben részesültek. Feltételezhetően a szülés utáni lehangoltságban, depresszióban nagy szerepet játszanak a korai anya-gyermek kapcsolatból hozott emlékek, amik ilyenkor felelevenednek.

Poszt-partum pszichózis (szülés utáni pszichózis)

A kék hírek „hősei” többnyire a szülés utáni pszichózisban szenvednek. Némelyikük sajnos a gyermekágyi depresszió legsúlyosabb állapotában odáig juthat, hogy esetleg gyermeke, vagy saját maga életét is kiolthatja.

A szülés utáni pszichózis szerencsére ritkán fordul elő. A szakpszichológus szerint ez az állapot a legveszélyesebb a gyerekre és az anyára is, mert az ellenséges érzelmek itt a felszínre törnek. A betegség kezdete súlyos és gyors, a leggyakrabban az első két hétben alakul ki a szülés után. Előfordul viszont olyan eset is, amikor több hét, akár három hónap is eltelhet a tünetek kialakulásáig, melyek akár hetekig-hónapokig is fennállhatnak. A későbbiek során a pszichotikus esetek egy része depressziós és mániákus depressziós formát is ölthet, de skizofréniás tünetekbe is átfordulhat.

A betegségnél gyakori a hirtelen személyiségváltozás, dezorientáltság, bizarr viselkedés, szélsőséges hangulatok változása, a realitásérzék teljes elveszítése, hallucinációk, kényszerképzetek fellépése a szülést követő hetekben.

Súlyos esetben csecsemőgyilkosság fordulhat elő, ennek gyakorisága 4%. Az öngyilkossági veszély – különösen az első év során – hatványozottan emelkedik. Mivel az anya és a gyermek életére ez közvetlen veszélyt jelenthet, itt feltétlenül kórházi kezelésre van szükség.

Dr. Almási Kitti elmondta, hogy bizonyos rizikófaktorok jelenléte mellett esélyesebb az állapot kialakulása:

 • genetikai hajlam, pszichés zavarok a családban;
 • labilis személyiség;
 • traumatikus gyermekkor;
 • nem kívánt terhesség;
 • a szült nő magára maradása.

Okok a nőgyógyász szemével

A nők a serdülőkortól (12-13 éves koruktól) egészen a változó korig, (45-55 éves korukig) ciklusosan működnek – mondja Dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyász. A hormonálisan aktív életszakaszukban kettő olyan szakasz van, amikor ettől eltér az élettani állapotuk. Az egyik a várandósság ideje, a másik a szoptatás időszaka.

Amikor a megtermékenyült pete beágyazódik, a méhlepény is sárgatest hormont kezd termelni a petefészekkel együtt. A nő szerveztében ez a hormon mennyiség több ezerszeresére nő, amennyi életében még nem volt soha – hangsúlyozza Dr. Szőnyi György. A hormonváltozás hányingert, levertséget okoz. A ciklusos élettani működésből így alakul ki a 12. terhességi hétre egy állandó. Ekkorra a kismama hormonszintje beáll, már nem emelkedik, ettől többnyire jókedve lesz, kisimul, energiával telítődik.

A szülész-nőgyógyász szerint normális, hogy a szülés előtt az utolsó hetekben nagy a várakozás és aggódás főleg az első gyereknél. Lelkileg tipródnak a kismamák, hogy vajon minden rendben lesz-e, egészséges lesz-e a baba. A szakember úgy véli, a felfokozott érzelmi és értelmi állapotban hormonálisan még stabil a várandós, de csak a szülésig.

Dr. Szőnyi György, aki maga is három kislány édesapja elmondta, hogy a baba megszületése az anya számára életének a legboldogabb érzése. Ezt meg is élik többnyire szülés után közvetlenül. A nőiessége értelmet nyer, megszületik a család, szorosabb lesz a párkapcsolat. A gyerekkel együtt azonban megszületik a méhlepény is, mely addig termelte a hormonokat.

A nő életében óriási változás történik: felfokozott érzelmi állapotban, megváltozott hormonháztartással, ráadásul a szoptatáshoz szükséges prolaktin hormon termelődésével áll a szülés után. A három hatás együtt a nőgyógyász szerint ok lehet arra, hogy a kismamák érzékenyebbek, levertek legyenek, kedélyállapotuk ingadozó legyen a szülés után. Ehhez még hozzá adódik, hogy az első napokban alig alszanak az anyukák, kimerültek, az újszülött még nem alussza át az éjszakát.

A szülés utáni 4-5. napon hazamehetnek a kismamák és mi csak a 6. héten látjuk őket viszont a kontrollvizsgálaton – mondja Dr. Szőnyi György. Amennyiben mi látjuk, hogy a kismama levert, sokat sír, megnyugtatjuk, hogy ez egy nehéz állapot, és normális, hogy aggódik. Ha kell, ilyenkor szakemberhez is elirányítjuk.

Kezelésük

A szülés utáni pszichés zavarokra jellemző, hogy jól kezelhetők, jó prognózisúak, és maradványtünetek nélkül gyógyulnak. Enyhe esetben tudatos odafigyeléssel, támogató közeggel is megoldhatók. Egy orvos, vagy védőnő alkalmankénti támogató jelenléte is gyorsan megszüntetheti a problémát. A házastárs segítő és együttérző figyelme is igen fontos.

A súlyosságtól függően bizonyos esetekben szükség van pszichoterápiás, vagy gyógyszeres segítségre. Pszichoterápiát szakpszichológus és pszichoterapeuta végezhet – mondja Dr. Almási Kitti. Szerinte nőgyógyászunktól is kérhetünk segítséget, hogy kit keressünk meg, de akár pszichoterápiás internetes oldalakról is tájékozódhatunk szakemberek felől. Államilag finanszírozott pszichoterápiás ellátást krízisben lévő beteg kaphat. A terápia sokszor a partner és az egész család bevonásával jár, ami annyit jelent, hogy őket is felkészítik a problémával való megküzdésre.

A szakember hangsúlyozza, hogy ha valaki érzi az anyán, hogy gyilkos gondolatok foglalkoztatják, amit sokszor ki is mond, pl.: „Úgy kidobnám az ablakon” – azt komolyan kell venni. A kezelés szükségességéről meg kell győzni az anyát, ha nem sikerül, be kell vitetni.

Gyógyszeres kezelést ilyen probléma esetén általában csakis pszichiáter szakorvos kezdeményezhet. Mivel gyógyszer szedése nem ajánlott a szoptatás alatt, csak súlyos esetekben alkalmazzák ezt a gyógymódot – mondja Dr. Almási Kitti. Mérlegelni kell, hogy a szoptatás befejezésével, vagy egy esetlegesen bekövetkező tragédiával veszíthetünk-e többet.

„Nekem senki sem mondta, hogy a szoptatás fájdalmas is lehet”

Engem teljesen váratlanul ért, hogy a szülés után nehezen éltem meg az anyaságot – mondta Gregor Bernadett színművésznő. Mikor várandós voltam, valóban úgy éreztem, hogy ez egy más állapot, hiszen a föld fölött jártam két méterrel. Olyan jól éreztem magam és boldog voltam, hogy szárnyaltam. Amikor a kórházból hazavittük a gyereket, úgy éreztem iszonyú nagy változások mentek végbe a szervezetemben. Kilenc hónapig egy test voltam a kicsivel és hirtelen nem volt többé a hasamban.

Hiába mondják, hogy micsoda felelősség egy gyermeket vállalni, igazán akkor tudatosul, ha megéled. Először nem tudod miért sír látszólag ok nélkül, mivel jár a fogzás, mit kell csinálni a köldökcsomóval. Eleinte éjszaka nyolcszor kellett felkelnem a fiamhoz. Mint egy zombi csináltam amit helyesnek tartottam, de az anyaságom ettől még nem éltem meg. Hogy lehet ezt ép elmével kibírni?! – tettem fel a kérdést. Nem tudtam elképzelni mivel jár egy újszülött. Nekem senki sem mondta, hogy a szoptatás fájdalmas is lehet. Imádtam a kisfiam, édes volt, de a nehézségekről senki sem beszélt nekem előtte. Az első döbbenet pár napig tartott nálam. A fiam édesapja akkoriban egész nap dolgozott, tőle ilyen téren nem sok segítséget kaptam. Édesanyám pedig vidéken élt. Én pedig nem is kértem senkitől segítséget. Az is gondot okozott, hogy egy tejért leugorjak a boltba, hiszen a gyereket nem lehet egyedül otthon hagyni. Nyomasztott a felelősség. Pótnagyi formájában érkezett végül az igazi segítség, de akkor Bence már két éves volt.

A fiam nem volt betervezve, de mikor megtudtam, hogy jön, nagyon boldog voltam. 23 éves voltam a főiskola elvégzése után, gondoltam jól is jön egy kis pihenő az életemben otthon a gyerekkel. Ehhez képest nagy volt a kontraszt, amit vártam és ami jött. 18 hónapig voltam otthon a gyerekkel. Utólag úgy látom, éretlen voltam a feladathoz.

11 év múlva megszületett Álmos. A várandósság alatt tartottam attól, hogy megismétlődhet az első szülésem utáni állapot. De már érett asszonyként vágtam bele az újabb gyermekvállalásba. Átértékelődött a Bencével töltött első időszak is bennem. Első fiam már 12 éves. Ma már látom, hogy jó anya akartam lenni, de bizonytalan, tapasztalatlan voltam, ezért ideges és fárasztó korszak köszöntött rám. Azóta a kapcsolatom is megváltozott Bencével, sokkal szorosabb lett.

Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus
Gregor Bernadett színművésznő
Dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyász

Sütiket használunk látogatóink érdeklődésének megismerésére és kényelmük növelésére.