A női egészségért!

Vitaminok és nyomelemek fogyasztása terhesség alatt

A gyermekvárás felemelő időszaka a leendő édesanya táplálkozásában is komoly változásokat hozhat. Hosszú ideig elterjedt volt az a téves nézet, hogy a kismamáknak kettő helyett kell enniük. A táplálkozás-, és az orvostudományi kutatások azonban rávilágítottak arra, hogy a minőség ebben az időszakban is fontosabb, mint a mennyiség.

Ez a felelősségteljes gondolkodás bizony embertpróbáló lehet, hisz manapság annyi információ – és bizony tévinformáció is – kering, hogy ember legyen a talpán, aki kiigazodik ezek között, különösen a terhesség megváltozott étvágyhelyzete mellett! Ebből a szempontból szeretnénk némi információt nyújtani a vitaminokkal és az ásványi anyagokkal kapcsolatban. Vajon hogyan is változik szükségletük, mi az, amiből több kell, és honnan lehet hozzájutni? Szükséges-e speciális vitaminkészítményeket fogyasztani?

Vitaminok és ásványi anyagok

A vitaminok olyan anyagok, amelyek a különböző anyagcsere-folyamatokat segítik elő, melyek vitaminok nélkül sokkal kisebb hatásfokkal, vagy egyáltalán nem működnének. Kis mennyiségben szükségesek, de szervezetünk nem, vagy csak előanyagaikból (például ß-karotin) képes előállítani, ezért kívülről kell bevinni őket.

Az ásványi anyagok szintén nagyon fontos szerepet töltenek be a szervezetben. Néhányan a szövetek felépítésében vesznek részt, mások a szervezet működését biztosítják, s vannak olyanok is, amelyek hormonok, enzimek alkotórészei. Természetesen ezeket az anyagokat sem tudja szervezetünk előállítani, ezért a táplálkozással kell megfelelő mennyiségben rendszeresen bejuttatni. Ásványi anyagokra egyszerre csak kis mennyiségre van szükség, de nélkülük a szervezet nem képes zavartalan működésre. Mivel csak kis mennyiségben vannak jelen a testünkben – a súlyunk mintegy 4%-át alkotják –, ezért is nélkülözhetetlen a pótlásuk. A szervezetben található 60 különböző ásványi anyag közül csak 22-t tartanak létfontosságúnak és nélkülözhetetlenek! Az úgynevezett makroelemeket naponta néhány száz milligramm vagy néhány gramm mennyiségben, a mikroelemeket avagy nyomelemeket néhány milligrammos mennyiségben kell tartalmaznia az étrendnek.

A magzat szükséglete és a fokozott anyagcsere következtében, a terhesség idején fokozódik az anya vitamin- és ásványianyag igénye. A gyakorlatban az optimális táplálkozás – tápanyag-összetétel szempontjából – sok esetben nem teljesül, ezért szükséges, hogy a megnövekedett vitamin és ásványianyag igényt valamilyen más formában pótoljuk. (Például az állapotos nőknek kétszer annyi vasra van szükségük, mint a többieknek. Ahhoz, hogy a terhes anyuka a mai táplálkozási szokások mellett fedezni tudja vasszükségletét, naponta kb. 5000–7000 kalóriát kellene elfogyasztania, ami teljességgel lehetetlen, ezért megfelelő vitaminnal kell pótolni). Így a leghatékonyabb és olykor az egyetlen megoldás, ha táplálék-kiegészítők formájában vesszük magunkhoz a szükséges tápanyagokat. A terhességi multivitamin készítmények „erre szakosodtak”: a klinikai tapasztalatokat és a magyarországi táplálkozási szokásokat is figyelembe vevő készítmények napi egy tablettájával fedezni lehet a szükséges vitaminokat, ásványianyagokat és nyomelemeket.

Azonban a terhes nőknek különösen oda kell figyelniük, nehogy az előírtnál nagyobb mennyiségben szedjenek kiegészítőket, mert egyes vitaminokat a szervezet elraktároz, és ha ezek a kelleténél nagyobb mennyiségben vannak jelen, az fejlődési rendellenességet okozhat. Így a manapság „divatos” megavitamin készítményekkel különösen óvatosan kell bánni! Nagyon fontos, hogy bármilyen vitamin vagy táplálék-kiegészítő szedése előtt ki kell kérni orvosunk tanácsát!

A vitaminokat két nagy csoportba osztjuk: a vízben és a zsírban oldódókra. Az előbbieket nem lehet túladagolni, a felesleges mennyiség távozik a szervezetből, ezért rendszeres pótlásukra van szükség. Ilyen a C-vitamin és a B-vitamincsalád tagjai. Azonban a zsírban oldódóknál (A, D, E, K vitaminok) fennáll a felhalmozódás lehetősége. Az egészséges magzatfejlődés szempontjából a hiányos vagy éppen túlzott bevitel egyaránt káros lehet.

Nagy jelentősége van a magzatvédő vitaminkészítmények időzítésének: ha már a fogamzás előtt minimum egy hónappal elkezdik alkalmazni, képes az anyai vérben olyan vitaminkoncentrációt biztosítani, amely a havi vérzés kimaradásakor (vagyis a magzati fejlődés 15. napjától) kialakuló fejlődési zavarokat kivédi. A vitaminpótlást tehát ideális esetben nem elég a terhesség felismerésekor elkezdeni, ugyanis a velőcső záródása a fogamzást követő 28. napra befejeződik, márpedig sokan ekkor még észre sem veszik, hogy terhesek. Helyes ezért már a fogamzásra történő három hónapos felkészülés egész időszakában szedni valamilyen magzatvédő vitaminkészítményt. Ha minden nő követné ezt az ajánlást – fogamzás előtt elkezdené és a korai terhesség alatt folytatná a folsav pótlást –, becslések szerint a velőcső-záródási rendellenességek 50–70%-át meg lehetne előzni.

Vitaminok

A-vitamin: Szükséges a növekedéshez, a csont-, a fog- és a bőrszövet kialakulásához és épségéhez. Növeli a fertőzésekkel szembeni ellenállást. A szükséglet mintegy negyedével nő meg a várandósság alatt. A tej és a tejtermék, tojássárgája, máj sokat tartalmaz belőle. ß-karotin: Az A-vitamin előanyaga, tehát átalakulhat vitaminná. Vízoldékony, hatékony antioxidáns (az anyagcsere-folyamatokban keletkező káros anyagokat semlegesítheti). Forrásai a sárgarépa, sütőtök, sárgadinnye.

B1-vitamin: A szénhidrátok anyagcseréjében lát el nagyon fontos szerepet. A gabonafélékben, az olajos magvakban és a hüvelyesekben található a legtöbb belőle.

B2-vitamin: Szinte az összes anyagcsere-folyamatban (fehérje, zsír, szénhidrát) részt vesz. Az élesztő, a tej és tejtermékek, a zöldség- és főzelékfélék, húsok tartalmazzák. A szükséglet növekedése 25%. Túl nagy dózis szedése esetén magnéziumhiány áll fent. A napi bevitel nem haladhatja meg a 200 mg-ot.

B6-vitamin: A B1-vitaminhoz hasonlóan a legtöbb folyamatban fontos alkotóelem. Rendkívül fontos a fehérjék alkotóelemeinek reakcióiban és a zsírok anyagcseréjében. Segít leküzdeni a terhesség alatti hányingert és a hányást. A máj, húsok, tojássárgája, teljes kiőrlésű gabonafélék, zöldségek tartalmazzák. A várandós édesanyának körülbelül negyedével többet kell bevinnie a szervezetébe. A szervezet azonban egyszerre maximum 100 mg B6-vitamint képes felszívni. Napi 200 mg rendszeres szedése mellett néha fájdalmas íngyulladás, illetve zsibbadásos panaszok léphetnek fel.

B12-vitamin: Számos anyagcsere-folyamatban vesz részt, a legfontosabb ezek közül a vörösvértestek képzése. Hiányában vérszegénység alakul ki. Csak állati eredetű élelmiszerekben (húsok, tej, tejtermékek) található. A szükséglet több mint negyedrészével nő a várandósság során.

C-vitamin: A sejtek épségéért, a vas felszívódásáért felel. Jó antioxidáns hatású, az ellenálló képességet fokozza. Vizsgálattal bizonyították, hogy a terhesség alatti kevesebb C-vitamin bevitel a méhlepény méretének csökkenéséhez, az újszülött fejlődésének visszamaradásához vezetett, így kb 30%-kal több kell belőle terhesség alatt. Nagyobb mennyiségben laza székletet eredményez, mely azt jelzi, hogy érdemes csökkenteni a bevitelen, mivel már elérte a maximumot. A legfőbb források: citrusfélék, zöldség- és főzelékfélék, csipkebogyó.

D-vitamin: A kalcium és a foszfor csontokba és fogakba való épülését segíti. Napfény hatására a bőrben képződhet. Hiányában a csontok fejlődése súlyos zavart szenved. A halolaj, tojás és a máj tartalmaz belőle jelentős mennyiséget.

E-vitamin: Antioxidáns hatású vegyület. A várandós édesanya szükséglete 25%-kal nő meg. Olajos magvakban és hüvelyesekben található jelentősebb mennyiségben.

K-vitamin: Csökkenti a terhességi émelygés és hányást. Az émelygéstől és hányástól szenvedő terhes nőknél K-vitamin hiány mutatható ki. A véralvadásban nagyon fontos szerepet játszik, de az anyatejbe rosszul választódik ki, ezért a kizárólag anyatejjel táplált csecsemőknek pótolni szükséges. A borsó és a paradicsom jelentős K-vitamin-források.

Folsav: A sejtosztódásnál szükséges vitamin. A magzat központi idegrendszerének kialakulásakor elengedhetetlen. A zöld leveles zöldségfélékben, főzelékfélékben és gyümölcsökben található. A várandós hölgyek szükséglete az eredeti kétszeresére ugrik! Azonban hosszú ideig túl nagy mennyiségben szedve a folsav gátolhatja a cink felszívódását.

Niacin: Szinte az összes anyagcsere-folyamat résztvevője. Májban, húsokban, gabonafélékben és hüvelyesekben található meg.

Az ásványi anyagok

Kalcium: A csontok és a fogak legfőbb építőanyaga, de az izomműködésben és a véralvadásban is fontos szerepe van. A tej és a tejtermékek a legfőbb forrása, a szükségletnövekedés 50%. Nagy mennyiségű, hosszabb ideig tartó kalcium bevitel esetén azonban fennáll a veszélye annak, hogy a vesékben lerakódva vesekőképződést okoz, illetve az érfalakon lerakódva érelzáródás eredményez.

Nátrium: A sejtek működésének elengedhetetlen anyaga. Sajnos, konyhasó formájában túl sokat fogyasztunk belőle, ezért bevitele csökkentendő.

Kálium: Az izmok és az idegek működésének szereplője. Növényi élelmiszereink tartalmazzák.

Foszfor: A kalciummal együtt bizonyos szövetek felépítésében játszik nagyon fontos szerepet. Tejtermékekben, hüvelyesekben, gabonafélékben és olajos magvakban fordul elő, a szükséglete a felével nő meg.

Magnézium: Az ideg- és izomműködésben, a csontok és fogak felépítésében, az enzimek működésében szükséges elem, hiánya hajlamosít a terhességi görcsök kialakulására. Várandósság alatt a felével kell belőle többet fogyasztani. Gabonamagvakban, hüvelyesekben, teljes kiőrlésű pékárukban fordul elő.

Vas: A vér oxigénszállításában, a vörösvértestek képzésében és a sejtműködésben szükséges elem. Hiányában vérszegénység és fejlődési rendellenességek fordulhatnak elő. Az állati eredetű vasforrások (húsok, máj) sokkal jobban hasznosulnak, mint a növényiek (dió, gabonamagvak, hüvelyesek). Terhesség alatt a vasigény kétszeresére nő!

Jód: A pajzsmirigyhormonon keresztül az anyagcsere szabályozásában szerepel. A magzati élet során hiánya növekedési, majd szellemi visszamaradást okoz. Az ivóvízzel tudjuk felvenni, de Magyarország legnagyobb része jódhiányos terület, ezért pótlása elsődlegesen fontos. Szükséglete mintegy negyedével emelkedik.

Cink: Az inzulin alkotórészeként a szénhidrát-anyagcserét befolyásolja, de a sejtregenerációt és az immunrendszer működését is serkenti. Több adat szerint, azoknál a nőknél, akik kevesebb cinket fogyasztanak a táplálékkal, nagyobb a valószínűsége a koraszülésnek vagy a magzat méhen belüli rendellenes fejlődésének. Gabonafélékben, olajos magvakban, tejtermékekben található. Azonban arra figyelni kell, hogy 2000 mg vagy ennél nagyobb mennyiségű cink elfogyasztása émelygés, hányást, alhasi fájdalmat és lázat okozhat. Hosszabb időn át a napi 50–300 mg cink bevétele megzavarhatja a vas és a réz felszívódását, s mindkét ásványi anyag esetében hiánytünetek jelentkezhetnek.

Króm: Működése hasonló a cinkhez. Az élesztő és a sajtok tartalmazzák.

Réz: A vörösvértestképzésben hasznosul, enzimműködéseket is segít. A réz az anyatejen keresztül bejutva a csontozat kialakulásához szükséges. Diófélékben, gabonamagvakban, barna kenyérben található.

A kombinált vitamin- és ásványi anyag készítmények

Magyarországon is sok olyan készítmény kapható, amely speciálisan várandós édesanyáknak készült összetételben kínálja a fentebb említett vitaminokat és ásványi anyagokat. Ezek többsége gyógyszertári készítmény, ehhez igazított árral. Sokakban felmerül a kérdés: érdemes-e egyáltalán megvenni ezeket, s ha igen, nem okozhat-e valamilyen rendellenességet a terhesség során, hiszen mindenki hallott már ilyenekről – az más lapra tartozik, hogy milyen forrásokból.

Elsősorban azt kell leszögezni, hogy ezek a készítmények teljesen biztonságosak, semmilyen olyan komoly, kimutatható mellékhatással nem rendelkeznek, amellyel más vitaminkészítmény nem rendelkezhetne. Emiatt nem érdemes félnie senkinek sem, hiszen minden készítmény rendelkezik erről tanúsítvánnyal is – ez az úgynevezett OGYI (Országos Gyógyszerészeti Intézet) száma, amely a bevizsgálást és engedélyezést jelenti.

Másodsorban az mondható el ezekről a készítményekről, hogy bár drágák, de egyben megtalálhatók bennük a várandós édesanya szervezetének szükséges vitaminok és ásványi anyagok. Hozzávéve azt, hogy a környezet változásai miatt a mai élelmiszerek mai táplálkozásunk mellett már néha valóban nem biztosítják a szükségleteket, akkor javasolható esetleg ilyen készítmény használata. Ha valaki úgy érzi, képes ezt a vitaminbevitelt megvalósítani csupán a táplálkozás révén, akkor jól átgondolt, változatos, vegyes táplálkozással a fenti ajánlásokat figyelembe véve, minden bizonnyal sikerrel is járhat.

A felsorolt vitaminok azonban megtalálhatók különböző nem gyógyszertári kombinációs készítményekben is. Azonban legyünk ezekkel óvatosak, ugyanis a helyes táplálkozás kulcsa az elfogyasztott tápanyagok egyensúlya. Egyes vitaminok és ásványi anyagok segítik egymás felszívódását, de ugyanakkor gátolják is. Ezért is fontos, hogy ne együnk túl sokat valamely tápanyagból, mert befolyásolhatja egy másik tápanyag megfelelő arányát szervezetünkben. A várandósság alatt erre még jobban oda kell figyelni, hisz a magzat fejlődését meghatározóan befolyásolhatja.

A táplálék-kiegészítők vásárlásakor ezért igyekezzünk megbízható gyártótól származó, ellenőrzött termékeket választani. Törekedjünk arra, hogy természetes anyagokból készült vitaminokat vásároljunk. Érdemes figyelni azokra a cégekre, amelyek termékeik minőségét klinikai tesztekkel igazolták.

Sütiket használunk látogatóink érdeklődésének megismerésére és kényelmük növelésére.