A női egészségért!

A pajzsmirigy-betegségek és a terhesség

A nyak elülső részén elhelyezkedő pajzsmirigy felelős az anyagcseréért, vagyis azért, hogy testünk milyen gyorsan hasznosítja és tárolja a táplálékkal bevitt energiát. Ha működésében zavarok lépnek fel, kialakulhat a hypothyreosis nevű betegség, amelyet a pajzsmirigy lecsökkent működése okoz, vagy a hyperthyreosis, amelyet a pajzsmirigy túlzott működése idéz elő.

A pajzsmirigy hormontermeléséhez szükséges a megfelelő jódbevitel. Súlyos jódhiányban viszont nem tud elég hormon képződni, és a nyakon duzzanat, strúma avagy golyva alakul ki. A terhesség egészséges szervezetben is változást okoz a pajzsmirigyen: a nyak megvastagodásával jár. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy a terhesség jelentős, szembeszökő pajzsmirigy nagyobbodással, strúmával NEM jár együtt. Látható nyaki duzzanat megjelenése esetén pajzsmirigy betegség irányába történő kivizsgálás szükséges. A pajzsmirigy betegség a cukorbetegség után a második leggyakrabban kifejlődő hormonális rendellenesség terhesség során.

A magzat normális fejlődéséhez elengedhetetlen a normális anyai pajzsmirigyműködés. Az anyai pajzsmirigy alul- vagy túlműködése egyaránt veszélyt jelent a gyermekre. A fokozott jódbevitel így a terhesek számára (akik nem szenvednek pajzsmirigy betegségben!) alapvetően fontos, ugyanis a hormon képzéséhez erre az anyagra feltétlen szükség van. Mivel a magzat agyfejlődéséhez szükséges a pajzsmirigyhormon normális szintje, súlyos jódhiányban a gyermek szellemileg károsodhat.
Ez a mennység egészséges terhesekben 250-300 mikrogramm naponta. Magyarország területének 4/5 része enyhén vagy közepesen jódhiányos, mindössze az Alföld középső területén található megfelelő mennyiségű jód.

Hypothyreosis

Az anyai kezeletlen hypothyreosis esetén ritka a terhesség, de még a tünetek nélküli enyhe esetekben is csökken a teherbe esés valószínűsége. Az alulműködés leggyakoribb okai: pajzsmirigy műtét utáni állapot és a pajzsmirigy krónikus gyulladása. Az autoimmun gyulladásnak, a pajzsmirigy elleni antitesteknek meghatározó szerepük van a meddőségben és a korai vetélésekben.
A jó hormonellátottság hiányában a magzat idegrendszeri fejlődése károsodik, alacsony születési súly, spontán vetélés, lepényleválás következhet be.

A terhesgondozó orvos egy egyszerű vérvétellel ellenőrizheti a pajzsmirigy működését. Azonban valószínűleg nem végzi el ezt - az egyébként nem rutinszerű - vizsgálatot, csak akkor, ha a működési zavar tüneteit, panaszait tudomására hozzák: kevesebb kalória bevitel melletti kifejezett hízás, fáradékonyság, fázékonyság, aluszékonyság és székszorulás valamint fokozottabb vízvisszatartás, szárazabb bőr.
A kezelése a pajzsmirigy hormonok megfelelő bevitele a szervezetbe. A hormonpótlás kívánt mennyisége a magzat növekedése folytán nőhet.

Hyperthyreosis

Minden 1000 terhes nőnél kb. 2 esetben alakul ki pajzsmirigy túlműködés.
Az ebben a betegségben szenvedő terhes nőknél nagyobb az esély arra, hogy alacsony születési súllyal hozzák világra babájukat, valamint gyakoribb a koraszülés, ill. a vetélés, valamint az anyai szövődmények (terhességi magasvérnyomás, preeclampsia, lepényleválás és a szívproblémák).

A hyperthyreosisra utaló tünetek:
A testsúlygyarapodás elmaradása, illetve a kifejezett testsúlycsökkenés jó étvágy mellett, szaporább szívműködés, izzadékonyság, rossz hő tűrő képesség, fáradékonyság, hőemelkedés, hajhullás.
A betegséget alacsonyabb TSH szint mellett emelkedett FT4 és FT3 vagy emelkedett FT4-index és FT3-index értékek mutatják laboratóriumi szempontból.

Általános életviteli tanácsként említhető a fizikai kímélet, a megfelelő folyadék bevitel, a meleg és a napsütés kerülése, jódtartalmú gyógyszerek és természetgyógyászati szerek kerülése.
Gyógyszeresen nehezen karbantartható (labilis) betegség esetén gyakran elvégzik a pajzsmirigy műtétet a terhesség második és harmadik harmadának határán. A műtét nem jár nagyobb veszéllyel sem az anyára, sem a magzatra.

Terhesség alatt a hyperthyreosis szorosabb ellenőrzést igényel. Kiemelten fontos, hogy szülés körül mindenképpen normálisak legyenek a hormon szintek, mert normális szüléskor a fokozott megterhelés melletti emelkedett pajzsmirigy hormonok kritikus helyzetbe hozhatják a szülő nő szívét.

A fent írt tünetekkel forduljon szülész-nőgyógyász orvoshoz, hogy a szükséges terápiát, a megfelelő óvintézkedéseket együtt megtehessék!

dr. Halász László
szülész-nőgyógyász
G1 Intézet

Sütiket használunk látogatóink érdeklődésének megismerésére és kényelmük növelésére.