A női egészségért!

Kismama fogászat

Már a babavárás előtt érdemes megelőző kezeléseket elvégeztetni, a terhesség zavartalan lefolyása és fogaink védelme érdekében. Kismamaként pedig fontos többször is a fogorvosi székbe ülnünk. A Dental Angels – szakmai partnerünk – elárulja, miért.

Miért fontos a kismamák fogászati szűrővizsgálata?

A várandósság alatt bekövetkező hormonális változások az egész szervezetre hatnak, emiatt a kismamák esetében mindig előfordul a terhességi ínygyulladás (gingivitis) és gyakori a fogszuvasodás is. A hormonális ingadozások miatt megváltozó szájüregi körülmények kedveznek a bacillusoknak. Az íny alatt élő baktériumok a terhesség alatt a véráram útján könnyen eljuthatnak a méhlepényhez (placentához) is, ahol gyulladást válthatnak ki a szövetből sőt, bekerülhetnek a magzatvízbe is.

Terhességi komplikációk és ínybetegség

A szervezetben kialakuló gyulladás akár terhességi komplikációk okozója is lehet, emiatt a kismamák fogászati kezelései közül kiemelkedő jelentőségű a rendszeres fogkő-eltávolítás, amely hatékony eszköz a baktériumok eltávolítására, a gyulladásos folyamatok gyógyítására és ennek köszönhetően az esetlegesen kialakuló komolyabb gondok megelőzősére.  

A modern kutatások egyre több összefüggést tárnak fel a fogíny- és fogágybetegségek és a koraszülés között. Így a babavárást megelőzően is fennálló fogíny- és fogágybetegséggel küzdő nők többszörösen hajlamosabbak a koraszülésre. Sajnos az ínybetegségek olyan komplikációkat okozhatnak, melyek nemcsak koraszüléshez vezethetnek, hanem alacsony születési testsúlyt és visszamaradt magzati fejlődést is eredményezhetnek. Ma már tudományosan bizonyított tény, hogy a fogágybetegség (parodontitis) komoly rizikótényezője lehet a magzat elveszítésének vagy akár a meddőségnek is.

Hogyan kezelhető az ínybetegség?

A modern orvostudománynak köszönhetően az ínybetegségek fájdalommentesen gyógyíthatók, ezért a kisbabát tervező nőknek és a kismamáknak sincs oka az aggodalomra. A szájüregi gyulladások preventív kezelésének leghatékonyabb módja a fentebb említett fogkő-eltávolítás 2 havonta, a babavárást megelőzően és alatta is. Ez a szájhigiéniai kezelés nemcsak teljesen biztonságos, de a terhesség bármely trimeszterében javallott.

A terhesség 2. trimeszterétől kezdve pedig az alábbi fogászati beavatkozások is teljes biztonsággal végezhetők:

  • zárt kürett (mélytisztítás),
  • fogtömés,
  • gyökérkezelés (gyógyszeres zárással),
  • foghúzás – szükség esetén.

A magzat védelme érdekében a fogorvosok – a szigorú szakmai követelmények figyelembevételével – minden szükséges beavatkozást a kismamát gondozó szülész-nőgyógyász szakorvossal történő konzultációt követően végeznek el.

Fogászati szűrővizsgálat csomagok kismamáknak

A Dental Angels rendelő kiemelt jelentőséget tulajdonít a kismamák fogorvosi ellátásának, melynek keretében két terhesgondozási csomagot kínálnak.

  • A Kismama Start csomag a fogkő-eltávolítás mellett parodontológiai szakvizsgálatot, kezelési terv készítést, étrendi és szájápolási tanácsokat, valamint ajándék szájápolási termékeket is tartalmaz.
  • A Kismama Plusz csomag korlátlan fogkő-eltávolítást kínál a terhesség egész ideje alatt, kiegészülve az esetlegesen szükséges ínykezelésekkel, valamint rendszeres parodontológiai utánkövetéssel.

Dental Angels

A csomagokról részletes információt a DentalAngels.hu Árlista oldalán a Diagnosztika címnél talál, a csomag nevére kattintva.

Sütiket használunk látogatóink érdeklődésének megismerésére és kényelmük növelésére.