A női egészségért!

Jó embernek lenni kifizetődő

Jó embernek lenni kifizetődő

Milyen szinten figyelünk oda a másikra? Törődünk-e egymással valójában, vagy megelégszünk kizárólag azzal, hogy saját szükségleteink kielégítésére törekszünk?
A koronavírus járvány hatásainak kapcsán (is) sokakban merülhettek fel ezek a kérdések.

A helyzet az, hogy a törődés, a valódi odafigyelés különösen fontos lenne, és nem is igényel túlzott erőfeszítést. Mégis kevesen figyelnek a másikra – többek között a párkapcsolatokban, munkahelyen –, ez pedig hosszú távon súlyos következményekkel jár.

Magánélet

Az emberek alapvető érzelmi szükséglete több ezer éve nem változott: szeretetre, odafigyelésre, tiszteletre, elfogadásra vágyunk. Ha nem kapjuk meg ezeket az olyan, mintha nem locsolnánk a kedvenc virágunkat, majd megdöbbennénk azon, hogy az kiszáradt.

Hosszú távon az odafigyelés hiánya magánéletben kimerültséget, boldogtalanságot, különböző lelki problémákat, vagy akár rossz időbeosztást is eredményezhet.

Egy kísérletben diákokat két, képességeik szerint azonos csoportra osztottak. Az egyik tagjainak azt mondták, hogy azért kerültek a csoportba, mert különleges képességeik vannak. Emellett folyamatosan dicsérték őket. A másik csoportban lévőket következetesen szidták, becsmérelték. Gondolom, hogy már kitalálták az eredményt: igen, a különlegesnek tartott csoport kiugróan jól teljesített, míg a szidalmazottak tábora siralmas eredményeket produkált. Pedig eredetileg egyik csoport sem volt különlegesebb a másiknál.

Egy szereteten, odafigyelésen, tiszteleten alapuló párkapcsolat – már csak a kísérlet eredményeiből következtetve is – csodákra képes. Azt a lehetőséget hordozza, hogy képesek leszünk hatni a másikra, pozitív tulajdonságainkat erősíteni, sőt meglepő módon kedvező irányba fejlődni.

Munka

A munkából távol maradók 50-60 %-a a nem megfelelő lelki környezet elől menekül.
A törődés hiánya a hatékonyságra, minőségre, költségekre is negatívan hat.

Vajon hány munkahelyen érzik magukat a dolgozók fontosnak, és hány munkahelyen bevett szokás a másik megdicsérése?
Felmérések szerint, már az ilyen hozzáállásbeli többlet elmaradása is nemkívánatos „eredményekkel” jár:

  • alacsony termelékenység;
  • csökkent kreativitás;
  • megnövekvő betegszabadság (munkaóra kiesés);
  • feszültség (és az ebből következő alacsonyabb hatékonyságú munka);
  • nagyobb munkaerő-elvándorlás (ami több költséges keresést, betanítást eredményez);
  • hibák, balesetek szaporodása.

A cselekvési terv egyszerű és hatékony: odafigyelés, emberség!
Természetesen ahhoz, hogy erre valaki képes legyen, önmagát is szeretnie kell és rendben kell lennie saját magával. Cserében viszont, varázslásra lesz képes.

Sütiket használunk látogatóink érdeklődésének megismerésére és kényelmük növelésére.