Nőgyógyászat

E rovatban általános nőgyógyászati témájú írásainkból válogathat.

A D-vitamin-anyagcsere és a policisztás ovarium szindróma

A policisztás ovarium szindróma (PCOS) a második leggyakoribb, nőket érintő endokrin kórkép. A klasszikus kritériumok mellett megjelenhet diabetes mellitus, obezitás, inzulinrezisztencia. Kései szövődményei közül kiemelendők a kardiovaszkuláris események és a krónikus anovuláció miatt kialakuló meddőség. D-vitamin-hiány számos kórkép hátterében állhat. PCOS-betegek vizsgálata során alacsonyabb D-vitamin-szintek igazolódtak. A D-vitamin-hiányos PCOS-betegek nagy dózisú D-vitamin-pótlása ígéretes terápiás lehetőség.

PCO ...

... avagy a Policisztás Ovárium Szindróma

A PCO (amit szoktak PCOS-ként, illetve PCOD-ként is rövidíteni) a policisztás ovárium rövidítése, szerzői nevén Stein-Leventhal szindróma. A policisztás ovárium elnevezés pedig arra utal, hogy a petefészekben a normális peteérés helyett számos apró ciszta jelenik meg a külső kéreg alatt.

Endometriózis

A nők 5-10%-ában megbúvó megbetegedés az endometriosis. A meddőséggel küzdő házaspárok esetében sokkal gyakoribb: akár a 35-50%-ot is elérheti.
Tünetei nem egyértelműek, ami gyakran helytelen diagnózishoz vezet. Fontos a pontos diagnosztika, különben a célzott kezelés akár 8 évet is késhet.

Fogamzásgátlás változókoron innen, 35-ön túl!

Sok nő azt gondolja, hogy az évek múlásával, 35 éves életkort elhagyva egyfajta hanyatlásnak indul. Pedig ez nem igaz, leginkább akkor, ha a nők testi és lelki kondíciójuk megőrzése érdekében lépéseket tesznek. Jelenti ez egyrészt a rendszeres fizikai erőpróbát, másrészt a szellemi-lelki tréninget is, frissességük megőrzése érdekében.

„A természet ereje …”

… azaz a fitoösztrogének szerepe napjainkban

A növények emberi szervezetre gyakorolt biológiai, gyógyító szerepe az emberiséggel egyidős. Ennek egy szűk, de orvosi szempontból izgalmas területe a növények emberi hormonrendszerre gyakorolt hatása, mellyel kapcsolatban az utóbbi évtizedben derültek ki jelentős új eredmények. A fitoösztrogéneknek az emberi szervezetre gyakorolt klinikai hatása leginkább a megelőzés területén jelentős, de fontos, egyéb jótékony, főként méregtelenítő funkcióról is beszámolnak a kutatások.

Minden, amit a fogamzásgátlásról tudni akart

A fogamzásgátlás az utóbbi öt-tíz évben óriási fejlődésen ment keresztül. A nem kívánt terhességtől ma már sokkal több eszköz segítségével védekezhetünk. A fogamzásgátlás világnapja alkalmából dr. Szőnyi György, a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság programigazgatójának segítségével sorra vettük a rendelkezésünkre álló lehetőségeket.

Évi ötszáz áldozat

Az oltás és a szűrés együtt védené a nőket

Elfajult a mai fiatalság, sok az abortusz, és sűrű a partnercsere – véli a szépségkirálynő, Laky Zsuzsi, aki tavaly részt vett a HPV Oltottak Klubjának megalapításában. Örült, hogy ingyenesen megkaphatta a szexuális úton terjedő vírus elleni oltóanyagot, de azt gondolja, aki rendszeresen jár rákszűrésre, annak nem muszáj megvennie a 90 ezer forintos vakcinát.

Intim higiénia

Az intim higiénia, a szemnek láthatatlan, de nagyon fontos a mindennapokban. Része a tisztaságnak, az ápoltságnak és fontos, hogy minden nap gondoljunk rá, ugyanúgy, ahogyan gondoskodunk frizuránkról, a szájápolásról, vagy a frissítő illatról.

Mivel mossam azt, ami a szemnek láthatatlan?

Intim mosakodás – intim kérdés: irrigáljak vagy sem?

Mi nők bár biológiailag hasonlóan működünk, intim tisztálkodási módszereink mégis egészen eltérőek lehetnek. Van aki pH semleges tusfürdőt használ, van aki az intim zuhanyra esküszik és olyanok is vannak akik egész testükön ugyanazzal a mosakodó szerrel tisztálkodnak. A cél mindig ugyanaz. Kérdés, melyik módszer a helyes.

Sütiket használunk látogatóink érdeklődésének megismerésére és kényelmük növelésére.