Minden, amit a fogamzásgátlásról tudni akart

A fogamzásgátlás az utóbbi öt-tíz évben óriási fejlődésen ment keresztül. A nem kívánt terhességtől ma már sokkal több eszköz segítségével védekezhetünk. A fogamzásgátlás világnapja alkalmából dr. Szőnyi György, a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság programigazgatójának segítségével sorra vettük a rendelkezésünkre álló lehetőségeket.

Mire jók a házi praktikák?

Minden nő életében legalább egyszer találkozik azzal a mondattal, hogy „Majd vigyázunk” – véli a szakember. Sajnos ennek gyakran nem kívánt terhesség a vége, amit jobb elkerülni. A megszakított közösülés esetében elengedhetetlen, hogy a párok ismerjék egymás rezdüléseit, és biztosak legyenek abban, hogy így is kizárhatják a terhességet. Valljuk be, a megszakított közösülés egyáltalán nem biztos módszer. Márcsak azért sem, mert vannak férfiak, akiknél már az ejakuláció előtt is kijuthatnak a szervezetéből spermiumok. Az úgynevezett hőmérős módszer esetében elengedhetetlen, hogy a nőnek rendszeres, és pontos ciklusa legyen, de az igazság az, hogy erre sem szabad alapozni – mondja Szőnyi doktor.

Az óvszer a nemi betegségektől is megvéd

Bár az óvszert a párok többsége nem nagyon szereti, megvan az az előnye, hogy a nemi betegségektől is megvéd. Igen hatékony védekezési eszköz, viszont hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem találkoztam a praxisom során olyan párral, akik a szeretkezés hevében „elveszítették” az óvszert. Talán sokan nem tudják, hogy az óvszer használata akár képes késleltetni az ejakulációt . Hüvelybe fölhelyezhető óvszer is létezik, de a szeretkezés ideje alatt igen macerás a fölhelyezése, akárcsak a pesszáriumé.

Illúzióromboló percek

Az úgynevezett helyi kémiai eszközök segítségével biztosan elkerülhetjük a nem kívánt terhességet – meséli mosolyogva a szakember. Leginkább azért, mert a kúpokat, krémeket, habokat az ejakuláció előtt tíz perccel kell fölhelyezni a hüvelybe, és meg kell várni, míg kifejtik hatásukat. Néhány páciensem, aki kísérletképpen kipróbálta ezeket elárulta, miután sikerült megálljt parancsolniuk a szeretkezés alatt, később a kedvük is elment a folytatástól, amiről a kellemetlen szagok is gondoskodtak.

Több mindenre használhatjuk a tablettákat

A fogamzásgátlóknak ez az a területe, ami az utóbbi öt-tíz évben óriási változáson ment keresztül – árulta el dr. Szőnyi György. Elég, ha azt figyelembe vesszük, hogy ma már számtalan, különféle hormontartalmú készítmény közül választhatunk. Ezek között van olyan is, amit a TB is támogat, de csak abban az esetben, ha azt egy bőrgyógyász írja fel, mivel a szedés során helyreállítja a bőr faggyútermelését. A tablettának köszönhetően így a hölgyeknek szebb, és hibátlan bőrük lehet.

Igényesebbek lettünk

Ami azt jelenti, hogy a hölgyeknek ma már több elvárása van egy tablettával szemben – mondja az igazgató. Egyik, hogy a gyógyszer valóban biztonságos legyen, és hogy a szedés ideje alatt ne legyen pecsételő vérzés, sőt ma már egy hölgy joggal elvárhatja egy tablettától azt is, hogy alkalmazása során ne lépjen föl súlygyarapodás. Ezekkel az igényekkel a gyártók is tisztában vannak, ezért a ma alkalmazott tabletták többsége – elődeikkel ellentétben – nem köti meg a vizet a szervezetben, így a nők nem panaszkodnak a súlyfölösleg miatt.

Nem mindenkinek ajánlják

A méhen belüli eszközöket elsősorban azoknak a hölgyeknek ajánlják, akik túl vannak az első szülésen. Ez fokozottan igaz a méh üregébe helyezhető spirálokra. Sajnos hallottunk már olyat, hogy valaki spirál mellett lett állapotos, vagyis ezek sem hatékonyak annyira, mint a tabletták. A szintén méh üregébe helyezhető, hormontartalmú eszköz nem tartalmaz fémspirált, hanem helyben fejti ki hormonális hatását, ezzel biztosítva a védelmet. Egyben a szervezetet sem terheli meg. Elvékonyítja a nyálkahártyát, bezárja a méhszájat és kikapcsolja azt a kémiai ingert, amelytől a spermium és a petesejt megtalálnák egymást. Igen hatásos, megbízható eszköz.

Injekciók, csodatabletták…

A bőr alá helyezhető inplantátumot, az injekciót a nőgyógyászok nem szívesen ajánlják a hölgyeknek, mivel ezek hatásukat több hónapig fejtik ki, így ha valaki időközben úgy dönt, hogy gyermeket szeretne, bizony várnia kell – tudtuk meg. A Nyugat-Európában nemrégiben bevezetett tabletta, melyet 84 napig kell szedni, majd ennek köszönhetően egy évben mindössze 4 alkalommal menstruálnak a hölgyek, szintén fenntartásokkal fogadja a hazai nőgyógyász társadalom. A művi meddőségtől pedig, ha csak egy mód van rá, mindenkit igyekeznek lebeszélni. A művi meddővé tétel vissza nem fordítható folyamat, mind a nők, mind a férfiak esetében.

Dombovári Edina

További információ és szakmai segítség

a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság első magyarországi prevenciós intézetében.
Cím: 1036 Budapest, Lajos u. 74–76.
Bejelentkezés vizsgálatokra: (06-1) 437 0297
Web: www.g1intezet.hu, www.hpvdoktor.hu
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Sütiket használunk látogatóink érdeklődésének megismerésére és kényelmük növelésére.