Fogamzásgátlás változókoron innen, 35-ön túl!

Sok nő azt gondolja, hogy az évek múlásával, 35 éves életkort elhagyva egyfajta hanyatlásnak indul. Pedig ez nem igaz, leginkább akkor, ha a nők testi és lelki kondíciójuk megőrzése érdekében lépéseket tesznek. Jelenti ez egyrészt a rendszeres fizikai erőpróbát, másrészt a szellemi-lelki tréninget is, frissességük megőrzése érdekében.

Különösen igaz ez a szexuális élet tekintetében. Egy nő, túl a serdülőkori szerelmi kalandokon, mély testi-lelki kapcsolatokon, a párválasztáson, az élet egyik legszebb és csak számukra megadatott eseményén, a gyermekszülésen, szerelmi és szexuális vonatkozásban is tapasztalttá válik.

E vonatkozásban egy nő akkor tud teljesen felszabadulttá válni, ha biztonságban érzi magát, azaz, ha reprodukciós igényeivel összhangban tudja kialakítani megbízható fogamzásgátlási módszerét.

Fölmerül tehát a kérdés, vajon melyik módszer lenne a leginkább alkalmas?
Ebben az életszakaszban a legtöbb nő tudja, hogy milyen módszerek léteznek, mire van lehetőség, azonban mindenki azt szeretné megtudni, hogy mik azok a szempontok, melyek alapján döntésüket meghozhatják.

A helyes fogamzásgátlási tanács lényege, hogy egyénre szabott. Minden esetben érdemes megismerni a páciens szülészeti előzményeit, eddigi terhességeinek, szüléseinek számát, esetleges vetélések vagy művi abortuszok tényét, illetve azok okát is. A javaslat szempontjából azt is meg kell kérdezni, hogy esetleg van-e jövőbeli babavállalás tervbe véve, mégha csak esetlegesen is. Ugyanígy jelentőséggel bír a nőgyógyászati háttér is. Meghatározó a menstruációs ciklus jellege, a vérzéses és a vérzések közti napok száma, a menzesz erőssége is. Fontos megismerni a korábbi szokásokat, esetleges más szervezetet érintő betegséget: pl. magas vérnyomás betegséget, vérrögképződésre való hajlamot (akár a családban is), cukorbetegséget, esetlegesen fennálló más anyagcserezavart is.

A szigorúan vett orvosi körülmények megismerése mellett fontos az is, hogy a nőnek mennyire rendszeres az élete, mennyire feledékeny, mennyire érzi megterhelőnek egy-egy módszer alkalmazását, mennyire ragaszkodik rendszeres menstruációja napra tervezhető megjöttéhez.

Mindezek figyelembe vételével, egy átfogó nőgyógyászati szűrővizsgálat és egy javasolt vérvétel után nyugodt szívvel ajánlhatunk olyan módszert, mely egyben biztonságos, kényelmes, praktikus és lehetőség szerint minden esetben rövid időn belül felfüggeszthető.

Lehetőségek tárháza

Módszerek, melyeket a nők alkalmaznak és módszerek, melyeket a szakember is ajánl!

Naptármódszer

Sokan gondolják, hogy kiszámítható menstruációs ciklus esetén a fogamzóképesség legvalószínűbb időszaka a ciklus közepén, általában a 13-15. nap környékén van. Ezért, ha a fogamzás szempontjából „veszélyes” napokon tartózkodnak az együttléttől, akkor a többi napon biztonságban vannak.

1 – 2 3 – 4 5 – 6 7 – 8 9 – 10 11 – 12 13 – 14 15 – 16 17 – 18 19 – 20 21 – 22 23 – 24 25 – 26 27 - 28

Menstruáció

Tüszőrepedés

Menstruáció

Ez a tény szakmai szemmel és a tényeket is figyelembe véve sajnos teljesen hamis. A petefészek működésére a biológiai órán kívül számtalan külső tényező is hatással lehet.

Elég egy felfokozott szerelmi mámor a középidő előtt 4-5 nappal és máris olyan mennyiségű hormon szabadulhat fel egy nő szervezetében, mely „idő előtti” tüszőrepedéshez vezet. Az életkorból adódóan az is előfordulhat, hogy az előző ciklusban érőfélben lévő, de nem megrepedt tüsző egy másikkal együtt növekszik és nem a számított időben reped meg.

Megszakított közösülés

A megszakított közösülés azt jelenti, hogy a szexuális együttlét során, amikor hüvelyi közösülés történik, a partnerek nem várják meg a férfi orgazmusát. Így próbálják meg elkerülni a spermiumok hüvelybe jutását, ezáltal a terhesség kialakulását.

Nagyon fontos tudni, hogy spermiumok nemcsak orgazmus során juthatnak ki a hímvesszőből, hanem a szexuális izgalom hatására, még az orgazmus bekövetkezése előtt!

Így még a „kiszállás”, tehát a tervezett megszakítás előtt a hüvelybe kerülhetnek spermiumok, ezáltal megteremtik a terhesség kialakulásának esélyét.

Szintén a hüvelybe vagy annak közelébe kerülhetnek spermiumok, ha a férfi orgazmusa a hüvelyen kívül történik meg, de a partnerek nem fordítanak kellő hangsúlyt a spermiumok távol tartására. Mivel senki nem tud erről biztonsággal nyilatkozni, ezért a módszer abszolút nem nevezhető biztonságosnak.

Javaslat:
A nőgyógyászati rendelések tapasztalata alapján a két módszerre sokan hagyatkoznak, a szakember azonban ezeket soha nem ajánlja! Elfogadhatónak csak abban az esetben tartjuk őket, ha a babavállalás nem jelent gondot a pár számára vagy egyébként is a közeli jövő tervei között szerepelne.

Hüvelyben ható helyi fogamzásgátló szerek

A hüvelyben ható fogamzásgátló szerek működésének lényege, hogy olyan anyagot tartalmaznak, melyek nagy biztonsággal életképtelenné teszik a hüvelybe jutó spermiumokat. Többféle kiszerelésben léteznek, így zselé, hab, film és hüvelykúp formájában is hozzáférhetők. Hatékonyságuk egészen napjainkig vitatható volt, mert nagymértékben függött a hüvelybe kerülés időpontjától, mennyiségétől, az együttlét idejétől. Napjainkban jelent meg a hazai patikákban egy olyan kúp formájában hozzáférhető kiszerelés, mely jó hatékonysággal működik, így a klinikai vizsgálatok alapján kellően biztonságosnak nevezhetjük.

Javaslat:
A módszer a biztonságos, bár kissé körülményes kategóriába sorolható. Rendszeres szexuális kapcsolat esetén létezik ennél jobb lehetőség is, bár ennek megítélése inkább szubjektív. Használatát így leginkább az egyéni ízlés határozza meg.

Óvszer

Az óvszer az a fogamzásgátlási segédeszköz, mely egyszerre felel meg a fogamzásgátló módszerek klasszikus kritériumainak, valamint az egyéni igényeknek. Alkalmi szexuális kapcsolatok esetén kettős előnnyel bír: véd a nem kívánt terhességektől, valamint a húgyúti és a nemi szervek fertőzéses eredetű betegségeitől. Szülés utáni időszakban leginkább azok a párok kedvelik használatát, akiknél ez korábban is bevált módszer volt és szexuális életüket inkább pozitív irányba befolyásolta.

Javaslat:
A módszer több szempontból is biztonságos, de helyes használatát el kell sajátítani. Ebben az életszakaszban ez valószínűleg már nem okozhat gondot. Rendszeres szexuális kapcsolat esetén is jó módszer, ha mindkét fél igényeinek megfelel.

Hormonális fogamzásgátló tabletták

A hormonális fogamzásgátló tabletták használata mindenképpen átgondolást igényel, hiszen ma Magyarországon 27 különböző készítmény található a patikákban.

Szakmai szempontból inkább csoportokat lehet elkülöníteni, melybe az egyes típusok besorolhatók. Így a tablettában lévő, menstruációs ciklus felépítésében szerepet játszó tüsző- és sárgatesthormon mennyiségi és minőségi mutatóitól, a ciklus egyes szakaszaiban a hatóanyag eltérő mértékű jelenlététől, esetlegesen a fogamzásgátló szerep mellé társuló egyéb előnyös hatásaitól függően csoportosíthatóak.

A használatban lévő gyógyszerek ma leginkább kétkomponensűek és egy- vagy háromfázisúak. A tabletta típusától függ, hogy szedés közben kell-e 6-7 nap szünetet tartani vagy sem, hiszen ma már olyan készítményeket is gyártanak, melyeket folyamatosan kell szedni, hogy minél egyszerűbb legyen a használatuk.

Javaslat:
A módszer megbízható, jó lehetőség, megfelelő szakmai körültekintéssel bátran ajánlható.
A tablettaszedés mellett szólnak a következő érvek is:

  • A menstruációs ciklust szabályossá és kiszámíthatóvá teszi.
  • Az esetleges vérzési, menstruációs rendellenességeket megszünteti.
  • A menstruációs vérzés mennyiségét csökkenti.
  • A menstruáció alatt esetlegesen előforduló görcsös alhasi fájdalmakat nagymértékben csökkenti, akár teljesen megszünteti.
  • Mérsékli a felszálló kismedencei gyulladások, valamint a méh- és petefészekrák kialakulásának esélyeit is.
  • A szexuális partner szemében megfontoltságot, előrelátást igazol.

Gyakori kérdés, hogy a fogamzásgátló tabletta szedésének befejezése és gyermekvállalás között mennyi az optimális időszak, aminek érdemes eltelni a biztonságos családtervezés szempontjából?

Kb. 3 hónapos időszak alatt a petefészek-működés, a saját hormontermelés, a méhnyálkahártya regenerálódik, így ezt követően nyugodtan vállalható a következő csemete.

Szintén mindennapi kérdés, hogy a tablettaszedés közben kell-e szünetet tartani?
Ma már nemcsak a hétköznapi tapasztalat, hanem megbízható klinikai vizsgálatok is azt támasztják alá, hogy a fogamzásgátló gyógyszerek szedése hosszútávon is biztonságos, így nem kell időközi szüneteket beiktatni a szedési periódus alatt.

Méhen belüli eszközök – spirál

Általában jellemző a spirálokra, hogy alapjuk egy műanyag, legtöbbször T alakú eszköz, amelyre különböző segédanyagokat visznek fel. Az eszköz típusától függően a felvitt anyag lehet valamilyen fém vagy fémötvözet.

Az eszköz a méh nyálkahártyájára gyakorolt hatásával legtöbbször megakadályozza a megtermékenyített petesejt beágyazódását. Továbbá megnehezíti a hímivarsejtek és a petesejt találkozását.

A magyarországi nőgyógyászati gyakorlatban elterjedt az a szemlélet, hogy spirált csak azoknak a nőknek helyeznek fel, akik már túl vannak első gyermekük szülésén. Ennek magyarázata főként az, hogy azoknak a lányoknak, akik még nem szültek, nem alkalmas a méhszájuk a könnyűszerrel történő eszközfelhelyezésre. Több nőgyógyász azon az állásponton van, hogy a spirál mellett a nők könnyebben kaphatnak kismedencei gyulladást, ezért a szempontok között a későbbi teherbeesés esélyének megőrzése miatt ez a nézet is szerepet játszik. Ezért csak akkor helyeznek fel „hagyományos” spirált, amikor a családtervezés már véglegesen befejezettnek tekinthető.

Felhelyezés:
Az eszközt egy nőgyógyászati vizsgálat során ambuláns keretek között fel lehet helyezni. Mindenképpen szükséges, hogy előzze meg az évenként javasolt nőgyógyászati szűrővizsgálat. Amennyiben ennek eredménye jó, nincs akadálya az eszköz felhelyezésének.

A hüvelyt az orvos egy nőgyógyászati tükörrel („kacsa”) feltárja, majd alaposan fertőtleníti. A méhszájat egy eszközzel megfogja, majd egy szondával ellenőrzi a méhnyak átjárhatóságát, irányát. Ezt követi az eszköz méhüregbe történő juttatása. Ha az eszköz a helyére került, nincs más hátra, mint a spirál végén elhelyezkedő jelzőszál igény szerinti rövidre vágása.

A felhelyezés után az eszköz azonnal kifejti hatását. Kb. egy napig lehet az alhas érzékeny, ezt követően azonban nem lehet érezni semmit. A nőgyógyász a vizsgálat során észleli a jelzőszálat. Amennyiben az nem látható, nőgyógyászati ultrahangvizsgálat segíti a tájékozódást.

Javaslat:
Az eszköz általános hatása miatt gyakran előfordul, hogy a nők menstruációs ciklusa, a vérzés mennyisége és időtartama megváltozik. A vérzés tehát spirál hatására lehet erősebb, hosszabb ideig tarthat, így több menstruációs vér távozik, jobban megviselve a szervezetet. Persze, azért azt fontos tudni, hogy ezek a változások a szervezetet nem terhelik meg. Természetesen nem mindenkit érint és legfőképpen, mint fogamzásgátlási módszer a megfelelő élethelyzetben a biztonságos és jó lehetőségek közé tartozik. Az évenkénti nőgyógyászati kontrollvizsgálat a spirál használata mellett fokozottan érvényes.

Méhen belüli helyi hormonhatású eszköz

A módszer lényege, hogy a méh üregébe feljuttatunk egy, a hagyományos spirálok alakjához hasonlatos eszközt, mely sárgatesthormont tartalmaz, ami 5 éven keresztül egyenletesen szabadul fel az eszközből és folyamatosan kifejti hatását.

A módszer négy hatása:

  1. A folyamatos sárgatesthatás eredményeképpen a méhnyálkahártya nyugalomba kerül, elvékonyodik, így nem alakul ki olyan stádium, mely a terhesség beágyazódásához szükséges lenne. Így a menstruáció egy-két hónap elteltével mérséklődik, mind a mennyiség, mint az eltelt napok tekintetében, elviselhetőbbé téve a „nehéz napok”-at.
  2. Hatásánál fogva a méhnyakban lévő nyákot olyan állapotban tartja, mely a leginkább elzárja a méh üregét mind a spermiumok, mind egyéb esetlegesen a hüvelyből felfelé induló kórokozók számára. Így fogamzásgátló hatása mellett jótékony védő szerepe is érvényesül az esetlegesen kialakuló gyulladásokkal szemben (családtervezés!).
  3. Harmadik hatása a petevezető csillószőrös hengerhám-sejtjeire van, ugyanis azok tüszőrepedéskor erős csapkodással próbálják a tüszőből kiszabaduló petesejtet a méh irányába terelni. Ezt a mozgást is gátolja.
  4. Érdemes elgondolkodni azon, hogy vajon a spermiumok a hüvelybe kerülésük után honnan tudják, hogy a méhnyakon keresztül a méh ürege felé kell igyekezniük, valamint a tüszőből kiszabaduló petesejt hogyan talál a petevezetőbe és onnan tovább a méhüregbe. A megoldás a kemotaxis, az a kémiai inger, mely mintegy mágnesként vonzza az érintett sejteket a „találkozási pont” felé. A méhen belüli helyi hormonhatás megzavarja a kemotaxist, így összességében a módszer szinte a legbiztonságosabb védekezési módok közé tartozik.

Felhelyezés:
Felhelyezése egyszerű, gyakorlatilag a hagyományos spriráloknál leírtaknak megfelelően történik. Sok jó tulajdonsága mellett persze érdemes megemlíteni egy lehetséges kellemetlen tünetet. Ez a felhelyezést követő 6-8 hetes időszakban menzesz után kb. 15-30%-ban jelentkező pecsételő barnás vérzés, ami a nyálkahártya alkalmazkodása után megszűnik. Ezt követően a menzesz akár csak jelzés értékű, esetleg nem is feltétlenül jelentkezik.

Javaslat:
A méhen belüli helyi hormonhatású eszközt XXI. század fogamzásgátló módszerének is szokták nevezni. Szakmailag kifogástalan, ajánlásával kimagaslóan jó fogamzásgátlási lehetőséget biztosíthatunk pácienseinknek.

Kifejezetten ajánlott szülés utáni életszakaszban, valamint, a gyermekágyas időszakban szoptatós kismamák részére, akiknél más módszer nem jön szóba. Az eszköz használata mellett továbbra is nyugodtan szoptathatnak, hatása pedig az eszköz levételével egy-két ciklus elteltével megszüntethető.

Hüvelybe helyezhető fogamzásgátló gyűrű

A módszer mechanizmusát tekintve a hormonális fogamzásgátló tablettákhoz hasonlít. A hatást a szervezetbe jutó tüsző- és sárgatesthormonok fejtik ki. Lényeges különbség van azonban a hormonok szervezetbe való bejutásának módjában. Ez egy hüvelybe helyezett rugalmas gyűrű segítségével történik, ez tartalmazza a hatóanyagot. A hüvelynyálkahártya képes a hormonok felszívására és szervezetbe juttatására, úgy, hogy a bejutó hatóanyagok a májat elkerülik.

Javaslat:
A módszer megbízható, jó lehetőség, kellő gyakorlattal a használat kapcsán felmerülő problémák kiküszöbölhetőek. Rendszeres szexuális kapcsolat esetén is jó lehetőség, ha mindkét fél igényeinek megfelel.

Hormontartalmú fogamzásgátló injekció

A hormontartalmú fogamzásgátló injekciót a mindennapi gyakorlatban ritkán alkalmazzuk, mivel az összes többi módszer egyszerűbb, könnyebben kivitelezhető és a nőknek nem kell az injekcióval együtt járó izgalmat sem átélni. A módszer hátránya, hogy ha egyszer beadtuk, akkor a fogamzásgátló anyag a szervezetben marad 3 hónapig.

Javaslat:
Speciális esetben, ritkán alkalmazzuk, amikor más módszer nem kivitelezhető.

Fogamzásgátló módszerek megbízhatósága – Pearl-index

A felsorolt fogamzásgátlási módszerek megbízhatóságát a nőgyógyászok tudományosan is elemezték és megpróbálták összehasonlítani. Azt vizsgálták, hogy 100 nő közül, akik az adott módszert alkalmazták, egy év alatt hány esett teherbe. A mutató, ami ezt leírja a Pearl-index, a PI. (Pearl amerikai biológus volt. 1879-ben született és 1940-ben halt meg.)

Megszakított közösülés 8–38
Cikluskontroll 14–35
Óvszer 3–28
Hüvelyi spermiumölő anyag 0,7–7
Hormonális fogamzásgátló tabletta 0,1–2,5
Hormonális fogamzásgátló gyűrű 0,1–2,5
Hormontartalmú injekció 0,2–2,6
Sürgősségi tabletta 0,5–2,5
Méhen belüli fogamzásgátló eszköz 0,5–5
Méhen belüli helyi hormonhatású eszköz 01,1

 

Szakmai információ:

Dr. Szőnyi György

Sütiket használunk látogatóink érdeklődésének megismerésére és kényelmük növelésére.