Évi ötszáz áldozat

Az oltás és a szűrés együtt védené a nőket

Elfajult a mai fiatalság, sok az abortusz, és sűrű a partnercsere – véli a szépségkirálynő, Laky Zsuzsi, aki tavaly részt vett a HPV Oltottak Klubjának megalapításában. Örült, hogy ingyenesen megkaphatta a szexuális úton terjedő vírus elleni oltóanyagot, de azt gondolja, aki rendszeresen jár rákszűrésre, annak nem muszáj megvennie a 90 ezer forintos vakcinát.

Ennél jóval többet is kifizetne érte Zimány Linda, aki szerint az egészségünk mindennél többet ér. A fotómodell mindenkit biztat a megelőzésre, már több ismerőse is beoltatta magát. A szintén klubtag Sári Éva szerint baj, hogy kevesen ismerik a humán papillómavírus okozta fertőzést, miközben az mára a leggyakoribb nemi betegség lett. Fantasztikusnak tartja, hogy akadnak önkormányzatok, amelyek ingyenesen biztosítják a védőoltást a fiatal lányoknak, mert fontos, hogy mindenki megkaphassa azt, akkor is, ha szegény családban él.

Élete során az emberek több mint fele átesik a humán papillómavírus (HPV) fertőzésen. A nemi úton terjedő fertőzés egyes típusai szemölcsöket okoznak a nemi szerveken és a légutakon. A kezelésük kellemetlen, hosszadalmas, és mivel gyakran kiújulnak, valóságos tortúrává válhat. A vírus más típusait a méhnyakrák kialakulásáért teszik felelőssé az orvosok, és olyan daganatokkal is összefüggésbe hozzák, mint a hüvely-, a szeméremtest- és végbélrák. A méhnyakrák a világon a második leggyakoribb daganat, amiben meghalnak a nők. Mivel tüneteket csak akkor okoz, amikor már súlyos az elváltozás, minden második nő, akinél felismerik, egy éven belül meghal. Magyarországon évente 500 áldozata van.

A méhnyakrák megelőzhető, ha valaki rendszeresen jár rákszűrésre, de 2006 óta arra is van lehetőség, hogy védőoltással előzzük meg a HPV fertőzést. A kettő együtt védené meg a nőket – állítja dr. Szőnyi György, a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság elnöke. Azért csak védené, mert még az ingyenesen biztosított rákszűrést is csak kevesebb mint húsz százalék veszi rendszeresen igénybe.

Az Egyesült Államokban mindenhol, Magyarországon egyelőre csak a főváros V. kerületében, Balatonszabadiban, Bonyhádon, Komáromban, Móron, Pomázon és Százhalombattán kaphatják meg ingyenesen a HPV elleni védőoltást a 13–18 éves lányok.

A hazánkban is forgalmazott négykomponensű vakcina száz százalékos védettséget biztosít azoknak, akik még nem kezdték el a nemi életet, így valószínűleg nem fertőződtek meg a HPV-vel. Az oltást azonban mindenkinek érdemes beadatnia, aki megengedheti magának a mintegy 90 ezer forintos költséget. Az injekciósorozattal a nemiszervi szemölcsök 90, a méhnyakrák 70 százalékát lehet megelőzni.

CK

Sütiket használunk látogatóink érdeklődésének megismerésére és kényelmük növelésére.